Π. Λεωνίδου: Η θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού θα συμβάλει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων στον τομέα της υγείας
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, είχαμε την χαρά να συναντήσουμε την Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη και να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα αρμοδιότητας της επιτροπής.

Η Υπουργός παρουσίασε τους στόχους, τις προτεραιότητές, αλλά και τις δράσεις που προωθούνται από το Υπουργείο της, στη βάση προτεραιοτήτων για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Οι δράσεις εστιάζονται σε δύο βασικούς άξονες : Στη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπιστεί στη διάρκεια εφαρμογής του ΓΕΣΥ, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος, καθώς και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη βούληση της για εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και προώθηση άλλων σημαντικών νομοθετημάτων (π.χ. εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης), που θα λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα ΤΑΕΠ και στον υπερπληθυσμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, εκφράζοντας την ετοιμότητα για θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού, με καλύτερη διοικητική οργάνωση, αναβαθμισμένες υποδομές, και κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Ως Δημοκρατικό κόμμα, υιοθετούμε το όραμα της Υπουργού, την οποία καλέσαμε να εξετάσει μεταξύ άλλων και την πρότασή μας για διοικητική αυτονόμηση των Νοσοκομείων, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, με μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Επιπρόσθετα θεωρούμε αναγκαίο το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για δραστική αύξηση της διαθεσιμότητας των καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας, για πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Είμαστε βέβαιοι πως η νέα Υπουργός Υγείας έχει και τις ικανότητες και την εμπειρία, αλλά και τη βούληση να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει.

Γραφείο Τύπου

25 Μαιου 2023

ροή ειδήσεων