Π. Λεωνίδου: Ιδιαίτερα σημαντική για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η τροπολογία που κατέθεσε το ΔΗΚΟ και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Ιδιαίτερα σημαντική για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η τροπολογία που κατέθεσε το ΔΗΚΟ και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, της πρώτης δέσμης νομοσχεδίων που αφορούν την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το οικογενειακό δίκαιο. Ο εκσυγχρονισμός κρίθηκε αναγκαίος, ώστε να συνάδει με τις σύγχρονες αντιλήψεις της κοινωνίας, με κεντρικό γνώμονα την προστασία και ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και του υπέρτατου συμφέροντος των παιδιών.

Οι ρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, το γάμο και το διαζύγιο, τις σχέσεις γονέων και τέκνων και την κληρονομική διαδοχή, ενώ εισάγεται και πλαίσιο αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο. Στόχος των νομοσχεδίων είναι και η διασφάλιση της ισότητας στους λόγους διαζυγίου για όλους τους πολίτες και κατοίκους της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα επέρχεται και η νομική σαφήνεια και ο εξορθολογισμός της νομοθεσίας.

Κατά τη διαδικασία εξέτασης των τεσσάρων νομοθετημάτων στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, ο ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος αποδείχθηκε σημαίνον και καταλυτικός. Με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας πετύχαμε ουσιαστικές αλλαγές που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου.

Ανάμεσα στις άλλες, θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντική την τροπολογία μας, η οποία υπερψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα, βάσει της οποίας σε περίπτωση λύσης του γάμου, με μια αίτηση ο ίδιος δικαστής, να ρυθμίζει άμεσα, με προσωρινό διάταγμα, τα θέματα που αφορούν στη γονική μέριμνα (επικοινωνία – φύλαξη παιδιών ), τη διατροφή, τη χρήση στέγης και κινητής περιουσίας.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι βέβαιο ότι μειώνονται αισθητά, η ψυχοφθόρα ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα και πρωτίστως, προστατεύεται ο ψυχικός κόσμος των παιδιών, τα οποία βρίσκονται, τις περισσότερες φορές στο επίκεντρο εντάσεων και διαφωνιών μεταξύ των γονέων, κατά την διάρκεια των διαδικασιών λύσης του γάμου.

Γραφείο Τύπου

2 Δεκεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων