Π. Λεωνίδου: Ο ΟΑΥ να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό
Ανακοινώσεις |

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκου Λεωνίδου , μετά το πέρας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Συζητήσαμε σήμερα, εκτάκτως, στην Κοινοβουλευτική  επιτροπή Υγείας,  την απόφαση του Υπουργικού  Συμβουλίου,  για μεταφορά  της αρμοδιότητας  αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από το Υπουργείο, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας .

Με την απόφαση της κυβέρνησης, εφαρμόζεται ουσιαστικά η νομοθεσία, η οποία προβλέπει, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου , ότι η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε ασθενείς, δικαιούχους του ΓεΣΥ, στο εξωτερικό αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΑΥ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε δυστυχώς, ότι από το 2017 με την ψήφιση του νόμου ο ΟΑΥ δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα, παραλείποντας να προχωρήσει σε ρύθμιση του ζητήματος.

Δεν έχουν συσταθεί ουσιαστικά οι κατάλληλοι μηχανισμοί και διαδικασίες για εφαρμογή της νομοθεσίας, σχετικά με το σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται στο Δημόσιο Τομέα.

Είναι η άποψή μας ότι ο ΟΑΥ πρέπει  να προχωρήσει, άμεσα, σε εφαρμογή της νομοθεσίας, με κατάθεση του κανονιστικού πλαισίου,  αλλά και δημιουργία των συνθηκών, ούτως ώστε το εν λόγω σχέδιο να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά, εξυπηρετώντας με αμεσότητα και ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες που υπάρχουν για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

Γραφείο Τύπου

4 Σεπτεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων