Π. Λεωνίδου: Οι αποφάσεις του ΟΑΥ δημιουργούν γιατρούς δύο ταχυτήτων
Ανακοινώσεις |

Γραπτή Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος Πανίκου Λεωνίδου

«Οι αποφάσεις του ΟΑΥ δημιουργούν γιατρούς δυο ταχυτήτων»

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ύστερα από δικό μας αίτημα, εξέτασε αυτεπάγγελτα την απόφαση του ΟΑΥ, να εξαιρέσει από το δικαίωμα παροχής ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε κλινικές που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΓΕΣΥ, γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με αυτό και οι οποίοι παρείχαν μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες τους μέσω των εν λόγω νοσηλευτηρίων.

Είναι γεγονός ότι με αυτή την ρύθμιση επηρεάζεται μια κατηγορία  γιατρών , οι οποίοι βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, αφού παραβιάζονται βασικές και θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες. Οι γιατροί αυτοί, έχουν επενδύσει, με κόπους και θυσίες, εκατοντάδες χιλιάδες σε ιατρικό εξοπλισμό, συμβάλλοντας στη δημιουργία σύγχρονων νοσηλευτηρίων προς όφελος των ασθενών. Με την συγκεκριμένη απόφαση του ΟΑΥ μένουν εκτεθειμένοι και χωρίς επαγγελματική στέγη, καθώς δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, μέσω των συγκεκριμένων νοσηλευτηρίων.

Με αυτό τον τρόπο απο την μια, εμποδίζονται να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμά τους και από την άλλη εξαναγκάζονται, είτε να σταματήσουν να εργάζονται, είτε να οδηγηθούν σε ένα νοσηλευτήριο που δεν είναι συμβεβλημένο με το ΓΕΣΥ, γεγονός το οποίο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πέραν των ανισοτήτων που δημιουργούνται μεταξύ των ιατρών, πλήττονται κατά την άποψή μας και τα δικαιώματα των ασθενών, αφού ένας ασθενής που εξετάζεται σήμερα απο τους συγκεκριμένους γιατρούς, δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τις υπηρεσίες τους. Ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν υπηρεσίες από άλλους γιατρούς, με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις κρίσιμων περιστατικών, να χάνεται πολύτιμος χρόνος σε σχέση με την έγκαιρη αντιμετώπιση τους.

Ως Δημοκρατικό Kόμμα είμαστε υπέρμαχοι του ΓΕΣΥ και θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση για τους πολίτες της χώρας. Ωστόσο εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες ,πρέπει να δράσουμε συλλογικά για να δώσουμε λύσεις, χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται η φιλοσοφία του συστήματος.

Καλούμε, λοιπόν την Εκτελεστική Εξουσία να προστατεύσει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα αυτών των γιατρών και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να δοθεί άμεσα οριστική λύση, ώστε να αρθεί η αδικία που υφίσταται αυτή η κατηγορία συμπολιτών μας.

Γραφείο Τύπου

01 Ιουλίου 2022

ροή ειδήσεων