Π. Λεωνίδου – Δήλωση σε σχέση με Πρόταση Νόμου για ποινικοποίηση του Σχολικού Εκφοβισμού («bullying»)
Ανακοινώσεις |

Ο εκφοβισμός, ιδιαίτερα στους σχολικούς χώρους αποτελεί ένα φαινόμενο που το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να λαμβάνει δυστυχώς, ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του.

Θεωρούμε παράλληλα ότι η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε, από την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Πασουρτίδη, με την κατάθεση πρότασης Νόμου, για ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού, καταγράφεται ως θετική, γιατί ακριβώς αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όταν αναφερόμαστε σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, εμπλέκονται σε αυτά ανήλικα παιδιά. Απαιτείται άρα ιδιαίτερη προσοχή και μέγιστη ευαισθησία στην προσέγγιση του όλου ζητήματος. Στόχος ολονών μας δεν πρέπει να είναι η καταστολή , η οποία ενδεχομένως καταδικάζει ή/και στιγματίζει εφ’ όρου ζωής ένα νέο παιδί, ή ακόμα περισσότερο ενδεχομένως να το οδηγήσει στην φυλακή.

Η πρόθεση για ποινικοποίηση παραβατικών ή/και αντικοινωνικών συμπεριφορών , εξαιρουμένων ασφαλώς των ακραίων και βίαιων, δεν συνάδει με τις σύγχρονες αντιλήψεις της παιδοψυχολογίας, αλλά και της Νομικής Επιστήμης.

Από την άλλη, έχουμε τονίσει πολλάκις, ότι επιβάλλεται να εξευρεθούν τρόποι πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών, ώστε να αποφεύγεται η ψυχική ταλαιπωρία των θυμάτων , αλλά και των οικογενειών τους.

Γραφείο Τύπου

08 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων