Π. Λεωνίδου: Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει κάθε πρόταση ή οποία  στοχεύει στην ανακούφιση των νοικοκυριών
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση στην ενέργεια και η εκτόξευση των τιμών που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, υποστηρίξαμε τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων οικονομικής ανακούφισης των νοικοκυριών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο καταθέσαμε πρόταση νόμου, η οποία τελικώς και ψηφίστηκε, για την κατάργηση του ΦΠΑ στην αναπροσαρμογή καυσίμων. Πρόκειται για μέτρο το οποίο εμπίπτει στις ευρωπαϊκές πολιτικές συγκράτησης των αυξημένων τιμών της ενέργειας, παρά τις αδικαιολόγητες αιτιάσεις της κυβέρνησης.

Επίσης, κατά τη διαδικασία της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, το Δημοκρατικό Κόμμα απαίτησε από τη κυβέρνηση τον διπλασιασμό της χορηγίας που αφορά την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταικών συστημάτων net metering.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, και έχοντας πάντοτε ως βασικό γνώμονα την ουσιαστική στήριξη των πολιτών που δοκιμάζονται από την παρούσα ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, λάβαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας θετική στάση σε δύο σχετικές προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ.  

Οι συγκεκριμένες προτάσεις στοχεύουν αφενός μεν στην φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών και διανομέων ηλεκτρισμού από ΑΠΕ καθώς και των εταιρειών πετρελαιοειδών και αφετέρου, στην εισαγωγή προνοιών για τέλος ανταπόδοσης επί των διμερών συμβάσεων προμήθειας από ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση οφείλει να τείνει ευήκοον ους στην αδήριτη ανάγκη της κυπριακής κοινωνίας να ξεπεράσει τα σοβαρά εμπόδια που εγείρει η παρούσα δυσχερής συγκυρία. Κι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η μείωση των υπερκερδών που καρπούνται από τις υπέρογκες αυξήσεις οι εταιρείες πετρελαιοειδών αλλά και τα κρατικά ταμεία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως κάνει πάντοτε από θέση αρχής, θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε πρόταση και κάθε μέτρο το οποίο πιστεύει ότι είναι προς όφελος των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων.

Γραφείο Τύπου

15  Νοεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων