Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Ανακοινώσεις |

Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί ακόμη μία ευκαιρία για να τονίσουμε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της κινητοποίησης υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Η διασφάλιση της ισότητας και ίσων ευκαιριών, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η ευημερία και η αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας με αναπηρία και η αλληλεγγύη, αποτελούν βασικά στοιχεία των προτάσεων κοινωνικής πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως,

– η δημιουργία θεσμού Επιτρόπου για την Αναπηρία, με στόχο την πιο αποτελεσματική και πιο έγκαιρη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τα ΑμεΑ.

– η διεύρυνση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω του ΓεΣΥ, για καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών ΑμεΑ όλων των ηλικιών και όλων των μορφών αναπηρίας, ειδικά στα θέματα αποκατάστασης που παρατηρούνται πολλές ελλείψεις.

– Ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση ευέλικτων μορφών απασχόλησης για ΑμεΑ,

– Επιδοματική πολιτική που θα καλύπτει το πραγματικό κόστος που δημιουργεί η αναπηρία στο άτομο και την οικογένεια για να αντισταθμίζει το βάρος της αναπηρίας.

Είναι επίσης σημαντικό η πολιτεία να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των προγραμμάτων, των υπηρεσιών στήριξης και υποδομών που αφορούν ένα ιδιαίτερο μέρος του πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία που είναι οι μαθητές με αναπηρία ή/και εκπαιδευτικές ανάγκες, με στόχο την πραγματική διασφάλιση ισότιμης πρόσβαση στην εκπαίδευση, την καταπολέμηση των στερεοτύπων και την καλλιέργεια του σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας στην κυπριακή κοινωνία.

Γραφείο Τύπου

3 Δεκεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων