Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ανακοινώσεις |

Η εικοστή Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της σχετικής σύμβασης που αποτελεί τον πλέον αποδεκτό κείμενο θωράκισης των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.

Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική και με τη συνεργασία όλων να διασφαλίσουμε στην πράξη τα δικαιώματα του παιδιού στη ζωή, την υγεία, την παιδεία, την πρόοδο και την ανάπτυξη, τη συμμετοχή και τις ίσες ευκαιρίες.

Επιπρόσθετα τα παιδιά σήμερα χρειάζονται προστασία, μέσω του εκσυγχρονισμού των νομοθεσιών και των δομών της πολιτείας, έναντι νέων απειλών όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών και τις εθνικές νομοθεσίες, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Όπως για παράδειγμα η δημιουργία υποδομών και δομών για την ουσιαστική εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας για την προστασία παιδιών που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το νόμο.

Το κράτος οφείλει να αναβαθμίσει, να εξειδικεύσει και να προσαρμόσει τις ανάλογες υπηρεσίες του για την οικογένεια και το παιδί, με τρόπο που να ανταποκρίνονται στην πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης και εξαιρετικά πολύπλοκης εποχής.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επικεντρώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας και της στήριξης των παιδιών τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους, αποτελεί για εμάς εθνική προτεραιότητα και ανάλογη πρέπει να είναι και η στρατηγική της πολιτείας.

Γραφείο Τύπου

19 Νοεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων