Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Ανακοινώσεις |

Η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους, έχει καθιερωθεί με στόχο τη διαρκή ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών όσο και της ίδιας της Πολιτείας, σε σχέση με τις πολυδιάστατες και καταστροφικές επιπτώσεις της μάστιγας των εξαρτήσεων.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, η χρήση ναρκωτικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα με την άρση του εγκλεισμού.

Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει ολιστικά το πρόβλημα και να διασφαλίσει ότι η νέα Εθνική Στρατηγική κατά των Ναρκωτικών θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά και δεν θα μείνει στα χαρτιά.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, δεν μένουμε μόνο στα λόγια και εμπράκτως προσπαθούμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που είχαμε παραδώσει 100 προτάσεις με τις οποίες είχαμε συνδιαμορφώσει την Εθνική Στρατηγική για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028.

Οι προτάσεις αυτές στηρίζονται, στην ύψιστη προτεραιότητα της πρόληψης, στη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη, στη μείωση της βλάβης και στη ρύθμιση και έλεγχο της προσφοράς.  Από το σύνολο της δαπάνης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορά στην πρόληψη και στην έρευνα ενώ το μεγαλύτερο αφορά την επιβολή του Νόμου. Εάν δεν αναθεωρηθεί αυτή η ανισομέρεια, η μάχη θα χάνεται.

Είναι σημαντικό η Κύπρος να ακολουθήσει καλές πρακτικές της διεθνούς κοινότητας η οποία πλέον προσεγγίζει το ζήτημα με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στις πολιτικές μείωσης της προσφοράς και της μείωσης της ζήτησης.

Γραφείο Τύπου

26 Ιουνίου 2021

ροή ειδήσεων