Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Ανακοινώσεις |

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται δια της βίας να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Άνθρωποι οι οποίοι, δυστυχώς, τυγχάνουν πολλές φορές εγκληματικής εκμετάλλευσης από αδίστακτους διακινητές.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων βρίσκει για ακόμη μια φορά την ανθρωπότητα να θρηνεί το θάνατο εκατοντάδων μεταναστών.

Οι χώρες πρώτης υποδοχής προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση που ιδιαίτερα για την Κύπρο, είναι δυσανάλογη με τα όρια των αντοχών της. Είναι γι’ αυτό που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές τις προσπάθειες που γίνονται και τα μέτρα που έχουν επιτευχθεί τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του ζητήματος, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Στην Κύπρο, την προσφυγιά την γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Από το 1974, εξαιτίας της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, το ένα τρίτο των ελληνοκυπρίων είναι πρόσφυγες στον τόπο τους, εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες.

Τα εδάφη πάνω στη οποία η Τουρκία έστησε το ψευδοκράτος και προχωρεί σε παράνομες παρεμβατικές και επεκτατικές ενέργειες, έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες που έχουν το δικαίωμα της επιστροφής και επανεγκατάστασης σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Γραφείο Τύπου

20 Ιουνίου 2023

ροή ειδήσεων