Παρέμβαση Χρ. Παντελίδη στη συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας
Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ευρωπαϊκή Ένωση Κυπριακό μεταναστευτικό
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση του βουλευτή Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύση Παντελίδη, στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας, κ. László Kövér, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Κύπρο.

«Εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Κύπρο και στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής.

Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να τονίσω τη δέσμευσή, αλλά και την αφοσίωσή μας στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ουγγαρία, αλλά και ανάμεσα στην Βουλή των Αντιπροσώπων μας και την Εθνοσυνέλευσης σας. Αυτές οι σχέσεις, όντως μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω και στο επίπεδο των πολιτών και ο τομέας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το γεγονός ότι αρκετοί κύπριοι σπουδάζουν στην Βουδαπέστη, ή αλλού στην Ουγγαρία, συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως έχετε επισημάνει, η Ουγγαρία και η Κύπρος εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί, το 2004, και προσθέτω ότι μοιράζονται παρόμοιες προκλήσεις και δυσκολίες όσον αφορά το αυξανόμενο ρεύμα προσφύγων και μεταναστών, ανεξάρτητα από διαφορετικές πολιτικές, ή διαφορετικές προτεραιότητες, ή διαφορετικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του θέματος.

Για την Κύπρο, το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, μαζί φυσικά και με το μακροχρόνιο Κυπριακό πρόβλημα, έχουν την ίδια πηγή: την Τουρκία.

Η Τουρκία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα του νησιού μας και όχι μόνο κρατά άλυτο το Κυπριακό για 47 χρόνια, αλλά, πλέον, χρησιμοποιεί την κατεχόμενη Κύπρο ως περιοχή διέλευσης προσφύγων και μεταναστών προς την ελεύθερη Κύπρο όπου εφαρμόζεται αποτελεσματικά το Κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και επειδή εμείς πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύουμε στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουμε στη δυνατότητά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει εμπράκτως τα κράτη μέλη της και να ενεργήσει αποτρεπτικά απέναντι στα μη-μέλη της που προκαλούν προβλήματα, όπως η Τουρκία, θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτή και να καλέσω τον πολιτικό κόσμο της Ουγγαρίας να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τόσο λόγω της αδιάλλακτης στάσης της στο Κυπριακό, όσο και λόγω των παράνομων ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά και λόγω των μεθοδεύσεων και ενεργειών της στη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών.

Για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω στην Κύπρο και εύχομαι να έχετε μια ευχάριστη και γόνιμη παραμονή.»

Γραφείο Τύπου

18 Νοεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων