Παρέμβαση του Βουλευτή Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύση Παντελίδη, στη συζήτηση του πρώτου Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος τίθεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι ο πρώτος για το 2022 και αφορά πιστώσεις ύψους €102 εκατομμυρίων ευρώ, για δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον τακτικό προϋπολογισμό του έτους και, αν εγκριθεί, θα έχει επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο ύψους 0,4% του ΑΕΠ.
Σημειώνω ότι ο Προϋπολογισμός αυτός κατατέθηκε στη Βουλή στις 5 Μαΐου, συζητήθηκε σε τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και σήμερα, 28 μέρες μετά την κατάθεσή του, τίθεται ενώπιον της Ολομέλειας προς έγκριση.
Όλες οι δαπάνες αφορούν κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Πανδημίας του Κορωνοϊού και λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι απορίες σε σχέση με τη διαχείριση των δύο αυτών ζητημάτων ήταν εύλογες και πολλές. Τόσο σε σχέση με την έκταση των δαπανών, όσο και κυρίως, με την ευκολία, θα έλεγα, με την οποία γίνονται, ειδικά για κάποιους σκοπούς. Για παράδειγμα, στο θέμα του Κορωνοϊού, είναι κοινή διαπίστωση ότι ίσως είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία συνέχισε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την πρακτική της μαζικής διενέργειας ιατρικών ελέγχων ανίχνευσης, καθώς και άλλων μέτρων, είτε στα αεροδρόμια, είτε στα λιμάνια ή αλλού.
Κι ενώ λοιπόν το κράτος είναι ιδιαιτέρως απλόχερο και ευέλικτο σε δαπάνες για μαζικούς και πολύμηνους ιατρικούς ελέγχους, εμφανίζεται ιδιαιτέρως φειδωλό και δυσκίνητο σε δαπάνες για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτούμενων.
Σημειώστε ότι, 53 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ο μισός συμπληρωματικός προϋπολογισμός που εξετάζουμε σήμερα αφορά αγορά και διάθεση self-test στους πολίτες μέσω των φαρμακείων και προμήθεια rapid test, αγορά υπηρεσιών για συντονισμό και στελέχωση των ιατρείων δημόσιας υγείας από κινητές μονάδες για rapid tests, μοριακές εξετάσεις και test to stay, ή για διενέργεια μοριακών εξετάσεων στα πλαίσια της ιχνηλάτισης καθώς και κατά την άφιξη επιβατών στα αεροδρόμια της χώρας, για αποκατάσταση και φιλοξενία θετικών κρουσμάτων, για υπερωρίες, επίταξη ιατρών και νοσηλευτών και παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και διεξαγωγή ερευνών,
Αφορά, βέβαια και αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία.
Θα συμφωνείτε, κυρίες και κύριοι, ότι, από τώρα και στο εξής και εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι αυτή που είναι, κρίνεται δηλαδή ικανοποιητική, το κράτος πρέπει να δίνει έμφαση στις δαπάνες που αφορούν τα φάρμακα και τα εμβόλια και να γίνει ιδιαιτέρως φειδωλό σε δαπάνες αμέτρητων ελέγχουν που δεν συνάδουν με την επιδημιολογική κατάσταση, ούτε με την γενικότερη επίπτωση της Πανδημίας στον πληθυσμό.
Κυρίες και κύριοι,
Πρέπει να σημειώσω, ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων στις τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών ΔΕΝ λάβαμε, ως κόμματα, και τις πλέον πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Μάλιστα, κατά τη δική μου αντίληψη, σε αρκετές περιπτώσεις ακούσαμε επαναλαμβανόμενες «κλισέ» απαντήσεις οι οποίες όμως ταίριαζαν σε προηγούμενες περιόδους της πανδημίας, όταν δηλαδή τα δεδομένα ήταν αρκετά πρωτόγνωρα και άγνωστα.
Όπως είναι φυσικό, ένα θέμα που μας απασχόλησε και μας απασχολεί έντονα είναι η οικονομική στήριξη προς τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία επηρεάστηκε από την πανδημία, καθώς συνεχίζει να υπάρχει εκκρεμότητα και συμπολίτες μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Δυστυχώς, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που έχουμε σήμερα ενώπιον μας ΔΕΝ περιλαμβάνονται οποιαδήποτε κονδύλια αυτό το θέμα, καθώς, όπως λέχθηκε, τα σχέδια επιχορήγησης επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 έχουν τερματιστεί.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 500 περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες δεν έχει καταβληθεί οικονομική στήριξη, λόγω λαθών ή παραλείψεων κατά τη διαδικασία της συμπλήρωσης των σχετικών αιτήσεων.
Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τα κέντρα διασκέδασης, αφού φαίνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται επίμονα να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ προς τις επιχειρήσεις αυτές. Γι’ αυτό, ως Δημοκρατικό Κόμμα,
Κυρίες και κύριοι,
Πάρα τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις που έχω αναφέρει, αλλά και τους προβληματισμούς και επιφυλάξεις μας στη διάρκεια των συζητήσεων εντός της Επιτροπής Οικονομικών, το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπερψηφίσει αυτό τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022, με την ευχή η πανδημία αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να λήξουν άμεσα και οριστικά.
Όμως, θα ήθελα να επισημάνω κάτι ακόμα, γενικό, στο πλαίσιο της ευρύτερης δημόσιας, αλλά και κοινοβουλευτικής συζήτησης, που γίνεται σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τα μέτρα αντιμετώπισης της αυξανόμενης ακρίβειας:
Οι μέρες είναι δύσκολες και οι μέρες που έρχονται, ενδεχομένως, ακόμα δυσκολότερες.
Απαιτείται συλλογικότητα, απαιτείται ενότητα, απαιτείται αποτελεσματικότητα.
Δεν γίνεται κάθε πρόταση της κυβέρνησης για κάποιο θέμα να χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση σαν «η μόνη σοβαρή, η μόνη τεκμηριωμένη ή η μόνη υπεύθυνη» και την ίδια ώρα κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζεται, πάλι από την κυβέρνηση, σαν «λαϊκίστικη, ανεφάρμοστη ή επιπόλαιη».
Έχω την τιμή να εκπροσωπώ ένα κόμμα που περηφανεύεται, δικαιολογημένα, για τις πλέον πετυχημένες διακυβερνήσεις, ειδικά στον τομέα των δημόσιων οικονομικών και των οικονομικών επιτευγμάτων και επιτυχιών.
Ένα κόμμα, που στηρίζει κυβερνητικά Νομοσχέδια, όταν πρέπει, παρά το πολιτικό κόστος ή τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις.
Με αυτή, λοιπόν, την αυτοπεποίθηση, καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει μεγαλύτερη διάθεση συλλογικότητας, και καλύτερη διάθεση σύνθεσης, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί, επαναλαμβάνω, οι μέρες είναι δύσκολες και, ενδεχομένως, θα γίνουν ακόμα δυσκολότερες.