Παρέμβαση Χρύση Παντελίδη στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο
Ανακοινώσεις |

Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022
3.00 μ.μ. – 6.00 μ.μ.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες Σύντομη παρέμβαση του βουλευτή κ. Χρύση Παντελίδη, Μέλους της Αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

“Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,

Εάν κάτι έχει αναδειχθεί από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, είναι η επιτακτική ανάγκη για περισσότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή μία Ένωση που να λειτουργεί με καλύτερα αντανακλαστικά, με αυξημένη ταχύτητα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να προστατεύει τα κράτη-μέλη της, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της.

Η έννοια της προστασίας, αναδεικνύει ασφαλώς και την ανάγκη για ενίσχυση της κοινής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της αυτονομίας της, στο διεθνές πεδίο, έτσι ώστε όλα τα κράτη-μέλη της, και κυρίως τα μικρά, να προστατεύονται από την ίδια την Ένωση, απέναντι στις εξωτερικές απειλές και στις επιθέσεις από τρίτες χώρες με απολυταρχικές ηγεσίες, αναθεωρητικές εξάρσεις και επεκτατικές διαθέσεις, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Υπό το φως των Προτάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και στη σκιά των τραγικών εξελίξεων του 2022, η σύγκληση μιας Συνέλευσης στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι, ουσιαστικά, μονόδρομος.

Η καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δρα προληπτικά, όχι εκ των υστέρων, ούτε αποσπασματικά.

Έχοντας λοιπόν πετύχει μια οικονομική και νομισματική Ένωση, οφείλουμε άμεσα να εργαστούμε για μια ασφαλή Ένωση και για μια ενεργειακή Ένωση.

Άρα, Ταχύτητα, Ευελιξία, Αποτελεσματικότητα, Αυτονομία, Προστασία, Άμυνα, Ασφάλεια και Ενέργεια πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας Συνέλευσης, στην οποία ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και, τουλάχιστον, ισότιμος με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς τα μέλη όλων των Κοινοβουλίων αντλούμε νομιμοποίηση απευθείας από τους πολίτες της Ευρώπης”.

Γραφείο Τύπου

27 Οκτωβρίου 2022

ροή ειδήσεων