Παρέμβαση του Βουλευτή Λευκωσίας, Χρ. Παντελίδη, στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης με θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης Ψηφιακός Μετασχηματισμός
Ανακοινώσεις |

“Ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης και, κυρίως, το ίδιο το μέλλον της, επισκιάζεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε κατηγορηματικά, αλλά και από την τραγική ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν παιδιά και άμαχοι, που οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Προέρχομαι από την Κύπρο, η οποία βίωσε κατά παρόμοιο τρόπο εισβολή, της Τουρκίας, βιώνει από τότε τουρκική κατοχή και, κυρίως, ζει καθημερινά κάτω από την απειλή μιας ισχυρότερης, γειτονικής χώρας. Γι’ αυτό, ξέρουμε καλά πως:

Για να υπάρξει ειρήνη, πρέπει να το θέλουν όλα τα μέρη∙ δεν αρκεί να το θέλουμε μόνο εμείς.

Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση:

Η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ειρήνη, δεν αρκεί. Όσο υπάρχουν γειτονικές χώρες που είναι επιθετικές, οφείλουμε να αντιδρούμε, να επιβάλλουμε κυρώσεις και να ενεργούμε προληπτικά και αποτρεπτικά.

Προληπτικά, επομένως, θα πρέπει να ενεργήσουμε ΚΑΙ στο θέμα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Η απάντηση της Ευρώπης στον ψηφιακό ανταγωνισμό Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας-Κίνας, πρέπει να είναι ένας κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκός Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

Αυτόνομος, προστατευμένος, ασφαλής, βασισμένος στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και πάνω απ’ όλα ανθρωποκεντρικός, δηλαδή, προσβάσιμος σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, για εξυπηρέτηση των αναγκών τους, για άντληση γνώσεων με κριτική σκέψη, για προστασία από κάθε είδους χειραγώγηση και, ασφαλώς, για αναζήτηση της αλήθειας.

Σας ευχαριστώ”.

Στρασβούργο, 12 Μαρτίου 2022

ροή ειδήσεων