Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο ΔΗΚΟ: Ενότητα, εκσυγχρονισμός και άνοιγμα προς στην κοινωνία των πολιτών.
Ανακοινώσεις |

Με την έγκριση των καταστατικών αλλαγών που πρότεινε η Κεντρική Επιτροπή, ολοκληρώθηκε το Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα 14 Μαΐου 2023 στη Λευκωσία.

Τα βασικά πολιτικά μηνύματα που έστειλε το συνέδριο ήταν η ενότητα και ο εκσυγχρονισμός, επαναβεβαιώνοντας τη συνέπεια στις βασικές αρχές και αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε το κόμμα πριν από 47 χρόνια.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Υπουργοί της κυβέρνησης.

Παρόντες ήταν επίσης ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, και Βουλευτές του κόμματος.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος αφού αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΔΗΚΟ, από τον Σπύρο Κυπριανού στις 12 Μάιου 1976 και στην 47χρονη πορεία του κόμματος μέχρι σήμερα, επισήμανε ότι το σημερινό συνέδριο αποτελεί μια νέα αρχή για το κόμμα μας το οποίο πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να μετεξελιχθεί και να προχωρήσει, κάνοντας παράλληλα ένα άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών.

Αναφερόμενος στις Προεδρικές εκλογές, εξέφρασε την περηφάνια του κόμματος επειδή διαδραμάτισε ένα καθοριστικό ρόλο, στην επιλογή, την υποστήριξη αλλά και την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Σημείωσε επίσης ότι έχει δικαιωθεί η επιλογή του κόμματος αφού, μέσα σε μόλις 75 μέρες διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει καταπιαστεί με όλες τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει ήδη να παρουσιάσει ένα αξιοσημείωτο έργο. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την ΑΤΑ, το πρόγραμμα «καλάθι του νοικοκυριού», το μέτρο για μηδενικό ΦΠΑ σε συγκεκριμένα βασικά είδη και αγαθά, και το σχέδιο «ΚΤΙΖΩ» που αφορά στην κατεδάφιση και ανοικοδόμηση προσφυγικών πολυκατοικιών.

Επαναβεβαίωσε, ταυτόχρονα ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στην υλοποίηση του Κυβερνητικού της Προγράμματος.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις θέσεις του κόμματος στα θέματα οικονομίας, όπου όπως είπε χρειάζεται νέο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και την παροχή υπηρεσιών, σε θέματα ενέργειας, άμυνας, υγείας, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον. Για το μεταναστευτικό είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης στο οποίο θα πρέπει να μεταφερθούν όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες για τη διαχείριση του ζητήματος, να δοθεί έμφαση στην πολιτική των επιστροφών, και στην αναβάθμιση των υποδομών και των χώρων φιλοξενίας των αιτητών πολιτικού ασύλου έτσι ώστε να ανταποκρίνονται «στα πραγματικά νούμερα που έχουμε να διαχειριστούμε.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε επίσης τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη , θεωρώντας εξαιρετικά σημαντικές τις πρόσφατες επαφές του με τους Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και Βενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου και η σύναψη περιφερειακών συμμαχιών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Χαιρετισμός της Προέδρου της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)

Το συνέδριο χαιρέτισε με οπτικογραφημένο μήνυμα, η Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτχε Γκαρσία Πέρες. Aναφερόμενη στο Κυπριακό, επανέλαβε τη δέσμευση της Ομάδας για μια σταθερή και διαρκή λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, και με τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη όσον αφορά το μεταναστευτικό και τη σοβαρή κατάσταση στην Κύπρο επί του συγκεκριμένου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Άθως Αντωνιάδης επισήμανε ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου θα ορίσουν την πορεία του κόμματος τα επόμενα χρόνια και θα καθορίσουν τον ρόλο του κόμματος στη νέα εποχή. «Το ΔΗΚΟ αφουγκράστηκε έγκαιρα τις απαιτήσεις και τα θέλω της κυπριακής κοινωνίας και καθιέρωσε την ουσιαστική συμμετοχή της βάσης του στις σημαντικές αποφάσεις, όπως έκανε και στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές. Οι αποφάσεις που εσείς θα λάβετε σήμερα, έχουν στόχο τη θεσμοθέτηση οργανωτικών αλλαγών και βελτιώσεων, ώστε η ευρύτερη κοινωνία να συμμετέχει ουσιαστικά στη διαμόρφωση πολιτικών», επισήμανε ο κ. Αντωνιάδης.

Αποτελέσματα έρευνας γνώμης μελών του κόμματος

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα εσωκομματική διαδικτυακής έρευνας γνώμης των μελών του κόμματος. Την έρευνα παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου. Σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό 85% συμφωνεί με την πρόταση του κόμματος για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, 12% είπε δεν είχε άποψη και 3% διαφωνεί. Για την πρόταση του ΔΗΚΟ για αύξηση των δαπανών για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ, το 85% είπε ότι συμφωνεί, 11% ότι δεν έχει άποψη και 4% διαφωνεί.

Για το θεσμό των τετραμήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 40% πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθούν, 37% ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, 14% είπαν ότι δεν είχαν άποψη για το θέμα και 9% είπαν να παραμείνει ως έχει.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει την έρευνα ώστε να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εμβάθυνση του δημόσιου προβληματισμού και διαλόγου.

Καταστατικές αλλαγές

Κηρύσσοντας την έναρξη του Καταστατικού Συνεδρίου, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι το Συνέδριο αυτό προσφέρει την ευκαιρία για να σχεδιάσουν μαζί, ηγεσία και μέλη, το μέλλον του κόμματος. Προσπάθειά, είπε, μεταξύ άλλων, θα είναι η συμπερίληψη όλων στα αποτελέσματα των αποφάσεων που θα παρθούν.

Ακολούθησε παρουσίαση των καταστατικών αλλαγών από τον Γενικό Οργανωτικό Γραμματέα ΔΗΚΟ, Φύτο Κωνσταντίνου. Αλλαγές οι οποίες εγκρίθηκαν από τους συνέδρους.

Οι καταστατικές αλλαγές στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κόμματος και παρέχουν τα εργαλεία για ένα άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών ώστε να δοθεί λόγος και βήμα σε πολίτες που συνήθως δεν συμμετέχουν σε παραδοσιακές κομματικές διαδικασίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο μετεξελίσσονται οι ομάδες μελετών του κόμματος και μετατρέπονται σε Πολιτικές Οργανώσεις οι οποίες θα λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες και όχι μόνο κεντρικά και θα δίδεται το δικαίωμα σε όποιους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτές τις Οργανώσεις και να ασχοληθούν με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, συμμετέχοντας στην παραγωγή πολιτικής, χωρίς να χρειάζεται να περνούν μέσα από κομματικές εκλογές ή κομματικές διαδικασίες.

Επίσης έχει εγκριθεί η προτεινόμενη αλλαγή σε σχέση με το μητρώο του κόμματος και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι που με τη νέα ρύθμιση θα έχουν όσοι έχουν εγγραφεί στο Κεντρικό Μητρώο Μελών, τουλάχιστον 2 μήνες πριν την ημέρα διεξαγωγής της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης. Κατ’ εξαίρεση και ειδικά για την επικείμενη εκλογική διαδικασία στις 9 Ιουλίου 2023, αυτό το χρονικό διάστημα θα περιοριστεί στον ένα μήνα.

Συμπληρώνονται επίσης οργανωτικά κενά που διαπιστώθηκαν σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, εκσυγχρονίζονται οι επαρχιακές επιτροπές, θεσμοθετείται ο ρόλος της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ σε επαρχιακό επίπεδο, αφομοιώνονται τα νέα συμπλέγματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις οργανωτικές δομές του κόμματος και καταργούνται αναχρονιστικά αξιώματα και πολλαπλές αρμοδιότητες.

Επίσης, θεσμοθετείται η λήψη αποφάσεων μέσω κομματικών δημοψηφισμάτων στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη του κόμματος, αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία.

Ανακήρυξη Φύτου Κωνσταντίνου ως Επίτιμου Οργανωτικού Γραμματέα του ΔΗΚΟ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αναφέρθηκε στην απόφαση του Γενικού Οργανωτικού Γραμματέα του κόμματος, Φύτου Κωνσταντίνου να παραδώσει τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά, μη επαναδιεκδικώντας οποιαδήποτε θέση ή αξίωμα στο επερχόμενο εκλογικό συνέδριο.

Αφού τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων για τα αμέτρητα χρόνια πλούσιας προσφοράς του, κατέθεσε εισήγηση, η οποία και εγκρίθηκε σε κλίμα συγκίνησης, όπως ο Φύτος Κωνσταντίνου ανακηρυχθεί ως Επίτιμος Οργανωτικός Γραμματέας του Κόμματος με δικαίωμα συμμετοχής ως μέλους, στα συλλογικά όργανα, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει με την πείρα και τις γνώσεις του. Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνου, αποδεχόμενος την εισήγηση του Προέδρου, τόνισε ότι είτε με αξίωμα είτε χωρίς, θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος και την ίδια αγωνιστικότητα να προσφέρει.

Γραφείο Τύπου

14 Μαΐου 2023

ροή ειδήσεων