Πού είναι το κοινωνικό κράτος;
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται σε οίκο ευγηρίας στα Λατσιά στη Λευκωσία, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων Covid-19 και με δεδομένο ότι ανάμεσα στα θετικά δείγματα υπάρχουν συνάνθρωποι μας που είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή έχουν τον ιό αλλά δεν έχουν νοσήσει, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει αναδείξει ένα κενό στις διαδικασίες το οποίο πρέπει άμεσα να συμπληρωθεί.
  • Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει για αυτή τη συγκεκριμένη μερίδα συνανθρώπων μας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να αναστατώνονται και οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
  • Γι’ αυτούς τους ανθρώπους το σπίτι τους είναι αυτός ο χώρος.
  • Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του οίκου ευγηρίας αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει, το κράτος οφείλει να έρθει αρωγός και να τους διασφαλίσει προσωρινά στέγη και φροντίδα.

Δεδομένων των πιο πάνω προτείνουμε:

  • Στο μοντέλο προσωρινής φιλοξενίας που είχε ακολουθηθεί κατά το πρώτο κύμα πανδημίας, να εφαρμοστεί τώρα παρόμοια διαδικασία, κατά την οποία ένοικοι οίκων ευγηρίας, που είναι θετικοί στον Covid-19 αλλά ασυμπτωματικοί, να διαμετακομίζονται με έξοδα του κράτους, σε ξενοδοχεία για προκαθορισμένο χρόνο ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και εάν δεν νοσήσουν στο μεταξύ, να επιστρέφουν στον οίκο ευγηρίας.
  • Τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι αριθμοί αυτών των περιπτώσεων δεν μπορούν να κριθούν οικονομικά αποτρεπτικοί.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας, όπως άμεσα προχωρήσει στις απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε παράλληλα να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει βασικές αρχές του κοινωνικού κράτους.

Γραφείο Τύπου

20 Νοεμβρίου 2020

ροή ειδήσεων