ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Ανακοινώσεις |

Η μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και η οποία καταδεικνύει και αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, τοποθετεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε περίοπτη θέση στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να κινητοποιηθεί, έτσι ώστε:

• Να συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Να προωθήσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και φυσικά την Ελλάδα.
• Να επιτύχει τον αποκλεισμό της ανάμιξης της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής, αποκλείοντας την υλοποίηση σκέψεων για αγωγό που θα περνά από την Κύπρο και θα καταλήγει στην Τουρκία, ως τον τελευταίο σταθμό πριν την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να γίνει κατανοητό στους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και στις χώρες της περιοχής, ότι η Τουρκία δεν πληροί το πιο καίριο κριτήριο, αυτό της πολιτικής σταθερότητας, συνέπειας και αξιοπιστίας.

Τυχόν υλοποίηση του σεναρίου για αγωγό προς την Τουρκία, θα καταστήσει την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο όμηρο των αποφάσεων του καθεστώτος του Ταγίπ Ερτογάν και θα εγκλωβίσει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια μιας αναξιόπιστης Τουρκίας.

 

Γραφείο Τύπου
16 Μαΐου 2017

ροή ειδήσεων