Προκλητική η ανοχή του Γκουτέρεζ έναντι των τουρκικών παρανομιών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ανακοινώσεις |

Η προκλητική ανοχή έναντι των τουρκικών παρανομιών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζεται και στη νέα έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

Ο κ. Γκουτέρεζ κρύβεται πίσω από την πρακτική των ίσων αποστάσεων και καλεί τα δύο μέρη να αποφύγουν τις εντάσεις, αφήνοντας την Τουρκία στο απυρόβλητο και εξισώνοντας τις νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η αποφυγή καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων, στην ουσία ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα και διαιωνίζει το αρνητικό κλίμα λίγες ημέρες πριν την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Στην έκθεση του ο κ. Γκουτέρεζ αφήνει να νοηθεί ότι στην τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, δεν στοχεύει απαραίτητα στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, καθιστώντας τη συνάντηση ουσιαστικά ανοικτής ατζέντας, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δύναται να θέσει θέμα φυσικού αερίου, δηλαδή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, με την εκτενή αναφορά του σε λεγόμενα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και στις δραστηριότητες των τεχνικών επιτροπών, ωραιοποιεί την κατοχή και δημιουργεί την εντύπωση περί της ύπαρξης δύο οντοτήτων, μάλιστα ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Το θετικό σημείο στην έκθεση Γκουτέρεζ, είναι η επαναβεβαίωση των σχετικών με το Βαρώσι ψηφισμάτων 550 και 789, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδικάζουν τις οποιεσδήποτε ενέργειες για εποικισμό των Βαρωσίων.   

Τέλος, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του, γιατί ο λαός και τα πολιτικά κόμματα έμαθαν για το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ, μέσα από την έκθεση, η οποία επισυνάπτει την επιστολή.

Γραφείο Τύπου

15 Νοεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων