Λαμβάνοντας υπόψιν ότι μετά το κλείσιμο των λαϊκών αγορών και την υπολειτουργία αρκετών φρουταριών, δημιουργήθηκε μια κατάσταση προβληματική, που αφορά κυρίως τη διάθεση των διάφορων οπωροκηπευτικών προϊόντων που παράγονται στην πατρίδα μας.
Ουσιαστικά, ενδυνάμωσε το ήδη ολιγοπώλιο των εμπόρων και σε συνάρτηση με το κλείσιμο των λαϊκών αγορών αυξήθηκε η σχέση μεταξύ των εμπόρων και των υπεραγορών που διεύρυναν τον κύκλο εργασιών τους επωφελούμενοι της όλης κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί και όλα αυτά εις βάρος του πρωτογενούς παράγοντα, του παραγωγού. Κατά συνέπεια, δημιουργήθηκε ένα καρτέλ αισχροκέρδειας εις βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών. Οι παραγωγοί δεν έχουν διέξοδο και λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε λαμβάνουν ότι ποσά τους δίνουν οι μεσιτέμποροι.
Η αβεβαιότητα την οποία ζουν οι παραγωγοί σήμερα έχει προέκταση και στο τι θα επιχειρήσουν να παραγάγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Έχοντας έγνοια στο τι θα ακολουθήσει την τουριστική περίοδο, αλλά και το τι θα γίνει όσον αφορά τα εστιατόρια, οι ανησυχίες τους μεγαλώνουν, αν και κατά πόσο φυτέψουν πιο μεγάλες ή πιο μικρές εκτάσεις, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιαστούν μεγάλες ποσότητες προϊόντων και κατ’ επέκταση οι τιμές που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί να είναι εξευτελιστικές.
Τούτες τις δύσκολες μέρες δεν πρέπει να επιτρέψουμε κάποιοι να εκμεταλλευτούν την όλη κατάσταση και να ωφεληθούν εις βάρος των παραγωγών και του καταναλωτή θησαυρίζοντας. Πρόσφατα στο πλαίσιο της Κροατικής Προεδρίας, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να υπάρξει αντίδραση στους αρνητικούς αντικτύπους της πανδημίας του κορωνοϊού στην Γεωργία. Ο περιορισμός στην μετακίνηση των γεωργικών προϊόντων στη λειτουργία των αγροδιατροφικών συστημάτων παραγωγής πρέπει να είναι υποχρεωτική και να περιοριστεί προς όφελος της κάθε χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Γραφείο Τύπου – 27 Μαρτίου 2020