Σε έξαρση η τουρκική αποθράσυνση ενώ κάποιοι εμμένουν στο «σύνδρομο του καλού παιδιού»
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Η τουρκική πλευρά με την ανοχή του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και δυστυχώς και της κυβέρνησης Αναστασιάδη, εδώ και καιρό κινείται εκτός παραμέτρων Ο.Η.Ε. και κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου. H Τουρκία ανενόχλητη διακήρυττε εδώ και καιρό ότι αυτό που συζητά είναι λύση δυο κρατών με κυριαρχική ισότητα και ίσο καθεστώς μεταξύ τους.

Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι δεδηλωμένες και υλοποιούνται σταδιακά την ώρα που κάποιοι εμμένουν στην αποτυχημένη πολιτική του καλού παιδιού.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι χθεσινές απαράδεκτες τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, οι οποίες δεν μπορούν να προκαλούν έκπληξη σε κανένα.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική των διαδοχικών υποχωρήσεων που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, η απουσία της Κ.Δ. από την πρόσφατη Πενταμερή, η άνευ όρων συναίνεση της κυβέρνησης σε θετική ατζέντα της Τουρκίας σε επίπεδο Ε.Ε. και η απουσία σχεδίου αποτροπής των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων, θα οδηγούσε σε περαιτέρω έξαρση της επιθετικότητας και της προκλητικότητας των Τούρκων.

Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι αυτή των συνεπειών και των κυρώσεων.  Όσο ο ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις, όσο η Ε.Ε. «χαϊδεύει» την Τουρκία και όσο η κυπριακή κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές διπλωματικές αποτυχίες, εξακολουθεί να διακατέχεται από το «σύνδρομο του καλού παιδιού», η τουρκική πλευρά θα αποθρασύνεται ακόμη περισσότερο.

Και όσο γίνεται αυτό, άλλο τόσο αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική μας θέση.

Τι άλλο περιμένει η κυβέρνηση για να εγκαταλείψει την αποτυχημένη πολιτική των υποχωρήσεων και να δράσει αποφασιστικά και διεκδικητικά τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο Ο.Η.Ε.;

 Γραφείο Τύπου

2 Ιουλίου 2021

ροή ειδήσεων