Στεγαστική Πολιτική: Πέραν των επιδομάτων απαιτούνται και οικιστικά σχέδια
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΧΩΜΙΟΥ ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΚΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Χωρίς σχεδιασμό και όραμα για τη Στεγαστική Πολιτική, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ εξαντλείται σε προεκλογικού χαρακτήρα επέκταση επιδομάτων, που ως παροχή είναι καλοδεχούμενα, αλλά δεν αποτελούν τη λύση σε ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό ζήτημα.

Πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός ομολογεί ότι τα μέχρι τώρα σχέδια,  με την ίδια φιλοσοφία και σκεπτικό, προσέλκυσαν μόλις 226 αιτητές.

 Η μετατροπή μέρους του μεσοπατώματος για ζωτική χρήση δεν προσφέρει οποιανδήποτε ανάπτυξη, ενώ η μείωση του ποσού  εξαγοράς χώρου στάθμευσης δεν προσφέρει λύσεις στο κυκλοφοριακό.

Αναφορικά με την επέκταση της νομοθεσίας για Νομιμοποίηση και Αδειοδότηση Αυθαίρετων και Νέων Κατασκευών, για ακόμη μια φορά, η εξαγγελία αυτή, δεν προνοεί επίλυση των προβλημάτων στις κοινότητες, όπου πολίτες  αδυνατούν να εξασφαλίσουν τίτλο ιδιοκτησίας των κατοικιών τους που ανεγέρθηκαν σε χωράφια γης με μερίδιο κατανομής πέραν του ενός συγγενικού προσώπου.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ οφείλει να θεσπίσει ένα δίκαιο και εφαρμόσιμο σχέδιο στήριξης των προσφύγων. Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε πως ο προσφυγικός κόσμος μένει πάλι εκτός και μάλιστα σε δυσμενή θέση, αφού  δικαιούχος δεν μπορεί να είναι άτομο που ο ίδιος ή το άλλο μέλος του ζεύγους έχει υποβάλει αίτηση και στο Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Ενίσχυσης Εκτοπισθέντων και Παθόντων.

Τα νέα ζευγάρια και οικογένειες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσουν κατοικία στους τόπους όπου μεγάλωσαν, σε ολόκληρη την Κύπρο και όχι μόνο στα ορεινά,  αντί να αναγκάζονται να απομακρυνθούν λόγω ψηλών τιμών απόκτησης κατοικίας.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύουμε ότι η Στεγαστική Πολιτική δεν υλοποιείται μόνο  με επιδόματα, αλλά με ανάπτυξη πρωτοποριακών οικιστικών σχεδίων απόκτησης κατοικίας, που ανταποκρίνονται στην παροχή επαρκούς στέγασης, με στόχο την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Όραμα της Στεγαστικής μας Πολιτικής εστιάζεται στην απόκτηση κατοικίας, όπου οι νέες και οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εκείνους που ήρθαν πριν από αυτούς.

Γραφείο Τύπου

20 Φεβρουαρίου 2021

ροή ειδήσεων