Στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ το Κυπριακό
Κραν Μοντανά Κυπριακό
Ανακοινώσεις |

Η Τουρκία ουδέποτε εγκατέλειψε τις πάγιες, διχοτομικές και αδιάλλακτες της θέσεις στο Κυπριακό. Αυτό αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά μέσα από τα όσα δημοσιεύει τις τελευταίες μέρες η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σε σχέση με τα επίσημα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών από την συνάντηση της 6ης Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντανά μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η τουρκική στάση επί αυτού του θέματος είναι διαχρονικά αδιάλλακτη και αναλλοίωτη.

Από το σχέδιο Ανάν μέχρι και το Κραν Μοντανά η Τουρκία είναι συνεπέστατη – επιμένει στη συνέχιση των εγγυήσεων και στην παραμονή του στρατού στο διηνεκές.

Απλά εισηγείται μέσα από «εποικοδομητικές ασάφειες» η συνθήκη εγγυήσεως του ‘60 να αντικατασταθεί με μία νέα συνθήκη η οποία θα δεσμεύει το νέο κράτος που θα δημιουργηθεί.

Με τέτοιες θέσεις δεν μπορεί να λυθεί το κυπριακό και αντί τα Ηνωμένα Έθνη να δίνουν συγχαρητήρια στη Τουρκία και να την συγκαλύπτουν, καλά θα ήταν να μας εισηγηθούν πως μπορούμε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο.

Γι’ αυτό το Δημοκρατικό Κόμμα επέμεινε και εξακολουθεί να επιμένει ότι αυτό που απαιτείται είναι μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας, μιας στρατηγικής επιβολής κόστους στην Τουρκία, προκειμένου να αναγκαστεί να εγκαταλείψει αυτές τις απαράδεκτες θέσεις που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

Γραφείο Τύπου

15 Νοεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων