Συμμετοχή του βουλευτή ΔΗΚΟ Αμμοχώστου κ. Χρίστου Σενέκη στην Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (Κ.Σ.) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)
Ανακοινώσεις |

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου κ. Χρίστος Σενέκης συμμετέχει στην Ετήσια Σύνοδο του ΟΑΣΕ, που λαμβάνει χώρα στο Βανκούβερ του Καναδά, μεταξύ 30 Ιουνίου και 4 Ιουλίου 2023. Η φετινή ετήσια σύνοδος του ΟΑΣΕ επικεντρώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής ασφάλειας μέσω της προώθησης δημοκρατικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και ο ρόλος της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέραν της συμμετοχής του στις συνόδους της Ολομέλειας της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ, ο κ. Σενέκης συμμετέχει στις εργασίες της Γενικής Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και το Περιβάλλοντος.

Στη δική του παρέμβαση στο πλαίσιο των εργασιών της εν λόγω επιτροπής, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί σημαντική πηγή αστάθειας. Ομοίως, η εκκρεμότητα στο Κυπριακό και η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο αποτελεί μόνιμη πηγή αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Σενέκης ενημέρωσε το σώμα της επιτροπής για τις προσπάθειες του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, για να υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα πρέπει η Τουρκία να αποσύρει τα προαπαιτούμενα, που στοχεύουν αποκλειστικά σε λύση δύο κρατών, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Περαιτέρω, ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο, που μπορεί να επιτελέσει η Κύπρος ως αξιόπιστος, εναλλακτικός ενεργειακός εταίρος για την Ευρώπη, τόσο για την προμήθεια φυσικού αερίου όσο και για την προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Όμως, για να υπάρξει ένας τέτοιος καθολικά επωφελής σχεδιασμός θα πρέπει να περιοριστούν οι περιφερειακές εντάσεις και οι αναθεωρητικές τάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτές.

Τέλος, ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στο δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κύπρος από αιτητές ασύλου που φτάνουν στη χώρα μας κυρίως μέσω Τουρκίας και την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού.

Γραφείο Τύπου

2 Ιουλίου 2023

ροή ειδήσεων