Συμμετοχή του βουλευτή του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου κ. Χρίστου Σενέκη στην ετήσια σύνοδο της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ
Ανακοινώσεις |

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου κ. Χρίστος Σενέκης, που συμμετέχει στην ετήσια σύνοδο της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ, είχε σήμερα παρεμβάσεις στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας και στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος.

Στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι σε μια εποχή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί τεκτονικές αλλαγές και αυξημένη ένταση, οι αναθεωρητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στις αβάσιμες αξιώσεις για τα ελληνικά νησιά και στις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Σενέκης μετέφερε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, ο κ. Σενέκης επεσήμανε ότι το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, για εμπορική εκμετάλλευση, αποτελεί κραυγαλέα παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Έγινε, επίσης, αναφορά στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Τουρκίας και της υποτελούς της οντότητας στα κατεχόμενα για λύση «δύο κρατών», κατά παράβαση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του συμφωνημένου πλαισίου για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει επικεντρωμένη στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Τέλος, ο κ. Σενέκης ανέδειξε το παράδοξο η Τουρκία να επικαλείται το διεθνές δίκαιο για την Ουκρανία, ενώ το παραβιάζει κατάφορα στην Κύπρο για 48 χρόνια. Ανέδειξε επιπλέον την άρνηση της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με τις συλλογικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και το οξύμωρο να εμφανίζεται σαν ουδέτερος μεσολαβητής για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και αλλού.

Στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος ο κ. Σενέκης ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που πυροδότησε. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για να μπορέσει η ευρωπαϊκή ήπειρος να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία και επισήμανε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων και δυνητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική εναλλακτική επιλογή.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μεταναστευτική κρίση, που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η οποία οφείλεται στην εργαλειοποίηση ανθρώπινων ψυχών από την Τουρκία και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δικαιότερο διαμοιρασμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών.

Γραφείο Τύπου ΔΗΚΟ

3/7/2022

ροή ειδήσεων