Συναντήσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού στην Αθήνα
Ανακοινώσεις |

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες, συναντήσεις στην Αθήνα, με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Σταύρο Αυγουστίδη, την αντιπροσωπία της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθηνών, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη,  και την αντιπροσωπία της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Όσον αφορά την συνάντηση με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σαββίδης, ανέφερε ότι ανταλλάχθηκαν διάφορες απόψεις αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα αλλά και οι Ελλαδίτες φοιτητές στην Κύπρο.

Όσον αφορά την συνάντηση της επιτροπής με την Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Αθηνών, πρόσθεσε, ότι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα διάφορα θέματα, κυρίως οικονιμικής φύσεως, που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα της παιδείας, τόσο η νεολαία όσο και οι κοινωνίες στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια της συνάντησης της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην οποία ήταν παρών και ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κύρια θέματα συζήτησης αποτέλεσαν, τα κριτήρια μετεγγραφής κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, η μη δυνατότητα έκδοσης αριθμού μητρώου κοινωνικών ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ) σε Κύπριους φοιτητές, η μη δυνατότητα παροχής θέσεων στους Κύπριους φοιτητές με την διαδικασία της δεύτερης κατανομής στα Ελληνικά Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) αλλά και το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές, λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών των ενοικίων στην Ελλάδα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι τόσο ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού όσο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, υποσχέθηκαν να εξετάσουν τα πιο πάνω ζητήματα ώστε να εξευρεθούν λύσεις το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Παύλος Μυλωνάς, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος , κ. Χρύσανθος Σαββίδης αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με την Διαρκούς Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ούτως ώστε δίνουν λύσεις από κοινού στα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν τον τομέα της Παιδείας.

 Ο κ. Σαββίδης, πρόσθεσε, ότι η τελευταία συνάντηση της επιτροπής ήταν με εκπροσώπους της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπου είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανώτερη εκπαίδευση και εξέφρασαν από κοινού την επιθυμία για συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Σαββίδης, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια του, προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Παύλο Μυλωνά, για την εξαιρετική οργάνωση καθ ’όλη την διάρκεια του ταξιδιού στην Αθήνα.

Γραφείο Τύπου

27 Οκτωβρίου 2023

ροή ειδήσεων