Συνάντηση Προέδρου ΔΗΚΟ – Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος απο την Αναπληρώτρια Πρόεδρο Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τον Αντιπρόεδρο Μιχάλη Δαμιανό και τον βουλευτή Λευκωσίας Χρύση Παντελίδη, είχε σήμερα συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέπτυξε στον κ. Στιούαρτ το σκεπτικό της πρότασης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και διεκδίκησης λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει ανεπιφύλακτα αυτή την πρόταση.

Συζητήθηκε επίσης ο απολύτως καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας στο Κυπριακό, μετά και τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα, σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη κινητικότητα, καθώς και η οικονομική, δημογραφική και ενεργειακή χειραγώγηση της τ/κ κοινότητας απο την Άγκυρα, όπως και οι μεθοδεύσεις της για αφομοίωση των κατεχόμενων εδαφών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επισήμανε επίσης στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ, την αλλαγή του τουρκικού αφηγήματος μετά την ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, που πλέον στοχεύει απροκάλυπτα σε λύση δύο κρατών, η οποία είναι απαράδεκτη, εκτός συμφωνημένης βάσης και μη αποδεκτή.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ήγειρε το ζήτημα των τουρκικών επεκτατικών παρανομιών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ενώ αναφέρθηκε και στις συστηματικές προκλήσεις τούρκων στρατιωτών εις βάρος Ε/κ γεωργών στη Δένεια.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης, πάντα στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και νοουμένου ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνεται με τρόπο που να αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος. Επί τούτου, ο βουλευτής Λευκωσίας κ. Χρύσης Παντελίδης ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές εξαιτίας παραβιάσεων του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Γραφείο Τύπου

2 Ιουνίου 2023

ροή ειδήσεων