Συνάντηση Προέδρου ΔΗΚΟ – Προέδρου ΕΔΕΚ
Ανακοινώσεις |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είχε σήμερα Δευτέρα (9/5/2022) συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μια πάρα πολύ εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τον φίλο Μαρίνο Σιζόπουλο.

Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του κεντρώου χώρου και πιστεύω πως η δική μας συνεργασία στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη χώρα μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας τα οποία έχουν προκαλέσει απανωτές κρίσεις, η κρίση του 2013, το μνημόνιο, η πανδημία και φυσικά πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ακρίβειας του πληθωρισμού του κόστους ενέργειας που σήμερα γονατίζουν κυριολεκτικά τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του μεταναστευτικού που είναι ένα πρόβλημα που πλέον έχει τεθεί παντελώς εκτός ελέγχου. Για να κερδίσουμε και πάλι την αξιοπιστία της χώρας μας και να εξαφανίσουμε τις σκιές της διαπλοκής και της διαφθοράς. Για να επαναφέρουμε την ελπίδα σ’ ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της διχοτόμησης που ορθώνεται αυτή τη στιγμή μπροστά μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους θέλουμε να συνεχίσουμε αυτές τις επαφές με την ΕΔΕΚ και όσον αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε αυτή η συνεργασία να προχωρήσει και να υλοποιηθεί για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία, στον τόπο και στο λαό μας.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, το φίλο Νίκολα Παπαδόπουλο για αυτή την πολύ εποικοδομητική συνάντηση.

Είναι προφανές ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι τα κόμματα που έχουν τις περισσότερες συγκλίσεις και τις λιγότερες αποκλίσεις σε θέματα κυβερνητικής και όχι μόνο, πολιτικής. Και αυτό για την ΕΔΕΚ είναι πάρα πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε τις δυνατότητες και την προοπτική συμπόρευσης με το Δημοκρατικό Κόμμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Με ένα βασικό στόχο: όχι απλά να εμβολιάσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας αλλά να καθορίσουμε το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας και αυτό στη βάση των όσων προηγουμένως ο φίλος Νίκολας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα επιμέρους ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν αλλά και πρέπει να δώσει η επόμενη κυβέρνηση λύση για χάριν του λαού μας, για χάρη της πατρίδας μας.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι

«Όπως έχουμε συμφωνήσει θα συνεχίσουμε το διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέσα από τις συγκλίσεις όλες αυτές τις πτυχές που συνθέτουν το σκηνικό των επόμενων Προεδρικών Εκλογών, και όσον αφορά το πρόγραμμα και όσον αφορά και το πρόσωπο αλλά και όλα όσα αφορούν τις Προεδρικές Εκλογές.

Προς το παρόν δεν έχουμε μπει σε συζήτηση προσώπων. Αυτό που έχει πρώτα σημασία, είναι να συμφωνήσουμε σε ποια βάση τα δύο κόμματα θα πρέπει να συμπορευθούν.

Θα ενημερώσουμε τα συλλογικά μας όργανα, στη βάση των απόψεων που ανταλλάξαμε σήμερα, να πάρουμε τις κατευθύνσεις από τα συλλογικά μας όργανα και θα συνεχίσουμε ακριβώς στις συναντήσεις μας για να διερευνήσουμε αυτό που προηγουμένως ανέφερα, τη δυνατότητα συμπόρευσης τις επόμενες προεδρικές εκλογές.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις, για μας μια σημαντική προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουμε στις προγραμματικές θέσεις. Σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, το έχουμε ξανακάνει και στις προεδρικές του 2018 και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ξαναπετύχουμε και να διαμορφώσουμε και τώρα τέτοιες συγκλίσεις.

Σε ότι αφορά τις επαφές με άλλα κόμματα, στη βάση της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου, το ΔΗΚΟ έχει καθορίσει ποια κόμματα θα συνεχίσει τις επαφές δηλαδή με άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και ανεξάρτητους υποψηφίους.

Το ποιος θα είναι υποψήφιος για το ΔΗΚΟ, αυτό θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.»

Γραφείο Τύπου – 9 Μαΐου 2022

ροή ειδήσεων