Συνάντηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. «Σωστή η πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ για την Αγία Σοφία – Η φωνή του λαού ν’ ακουστεί παντού »
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προέβησαν σε δηλώσεις μετά από τη σημερινή (10.09.2020) συνάντηση που είχαν στην Αρχιεπισκοπή, σε σχέση με την πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΔΗΚΟ για την Αγία Σοφία.

Αυτούσιες οι δηλώσεις:

Πρόεδρος ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Η απειλή του κυρίου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αποτελεί ωμή πρόκληση στην οποία οφείλουμε ν’ αντιδράσουμε. Και γι’ αυτό ως Δημοκρατικό Κόμμα έχουμε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία για τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών έτσι ώστε να ευαισθητοποιήσουμε την διεθνή κοινή γνώμη. Και καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για να στείλουμε τα απαραίτητα μηνύματα εκεί που πρέπει να πάνε».

«Είτε για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτή την απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια, είτε σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει και προχωρήσει, η Τουρκία να δεχθεί ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόστος για αυτή την έκνομη ενέργεια που παραβιάζει ακόμη και τη σχετική συνθήκη που έχει υπογράψει η Τουρκία με την UNESCO για την προστασία της Αγίας Σοφίας».

«Και θέλω να ευχαριστήσω τον Μακαριότατο γιατί σήμερα είχε την καλοσύνη να μας ακούσει σε ότι αφορά αυτή την πρωτοβουλία. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θεωρούμε ότι είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, θέλαμε να τον ενημερώσουμε».

«Οι πολιτικές αντιδράσεις θεωρώ ότι πρέπει να είναι δεδομένες. Πρόκειται  για μια απαράδεκτη ενέργεια και πρέπει να καταδικαστεί με κάθε τρόπο σε πολιτικό επίπεδο. Η αντίδραση του κόσμου είναι άλλο πράγμα. Και γι’ αυτό έχουμε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία για να καλέσουμε όλους τους πολίτες να τοποθετηθούν. Πρόκειται για μια παράνομη και καταδικαστέα ενέργεια και όλοι οι πολίτες, όλος ο ευρύτερος πληθυσμός έχει καθήκον να αντιδράσει».

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος:

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αντίδραση που εισηγείται το ΔΗΚΟ είναι πολύ σωστή γιατί η φωνή του λαού θα ακουστεί παντού, και μάλιστα όταν θα είναι καθολική η φωνή του λαού θα έχει τεραστίων διαστάσεων δύναμη και πρέπει να το κάνουμε και εμείς ως Εκκλησία θα το προσπαθήσουμε».

«Θα πούμε σε όλους τους Χριστιανούς μας με πολλή χαρά να υπογράψουν αυτό το κείμενο, αυτή τη διαμαρτυρία διότι πρέπει η διαμαρτυρία μας ν’ ακουστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης για να δουν την συμπεριφορά της Τουρκίας που έχουν ένα μνημείο που το σεβάστηκαν οι αιώνες και δεν το σέβονται οι ίδιοι. Οφείλουμε να το πράξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και θα το πράξουμε.»

«Ασφαλώς είμαι σίγουρος ότι οι Τούρκοι θα το πράξουν, θα κάνουν την Αγία Σοφία τέμενος αλλά θα αποβεί εις βάρος τους. Είμαι σίγουρος. Ήδη έχω κάνει δηλώσεις και είπα ότι αυτό θα αποβεί εις βλάβη της Τουρκίας από πάσης απόψεως. Και οικονομικής, και πολιτικής και πολιτιστικής».

«Από πάσης απόψεως θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα η Τουρκία. Αλλά ο Ερντογάν το κάνει και για εσωτερική κατανάλωση, τον συμφέρει να το κάνει, και για άλλους σκοπούς αλλά το τέλος θα έχει σημασία που θα υποστεί η Τουρκία και θα την βλέπουν πλέον, όλοι, υπό γωνία».

«Δεν επιθυμούσα να έχω τέτοια επικοινωνία γιατί παρακολουθούν τα τηλέφωνα μας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατοικεί στην Τουρκία και ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμη και το ροχαλητό του ενοχλεί τους Τούρκους. Γι’ αυτό και πρέπει να κρατήσουμε κάπως σε απόσταση τον Πατριάρχη και να μην τον βάλουμε σε δύσκολες περιστάσεις. Είναι λεπτή αυτή η κατάσταση και δεν πρέπει να τον αναμειγνύουμε σε αυτά. Έχουμε ήδη επίγνωση της αποστολής του. Ο ίδιος έδωσε μια άποψη για την Αγία Σοφία και καλό είναι να μείνουμε μέχρι εδώ. Τι θα πούμε εμείς είναι θέμα δικό μας. Αλλά δεν πρέπει να εμπλέξουμε κατ’ ουδένα λόγο τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ενοχλούνται δυστυχώς οι Τούρκοι».    

Γραφείο Τύπου

10 Ιουλίου 2020

ροή ειδήσεων