Τα Άτομα με Αναπηρίες έχουν αξιοπρέπεια
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΥΛΩΝΑ

Ο τρόπος λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες χρήζει ολικής αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού.

Το γεγονός και μόνο ότι καλούν και ξανακαλούν τα άτομα με μόνιμες αναπηρίες για επαναξιολογήσεις στα ιατροσυμβούλια, λες και άτομα με σύνδρομο Down για παράδειγμα υπάρχει περίπτωση να θεραπευτούν, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δήθεν για αξιοκρατικούς σκοπούς τα άτομα που καλούνται σε αυτά τα ιατροσυμβούλια δεν επιτρέπεται να γνωρίζουν τους γιατρούς που τους εξετάζουν, ούτε καν τις ειδικότητές τους, ακόμα και την ώρα που τους εξετάζουν. Αυτό είναι εξευτελιστικό.

Ακόμα και η σύνθεση αυτών των ιατροσυμβουλίων παρουσιάζει προβλήματα, εφόσον συχνά οι ειδικότητες των γιατρών που αξιολογούν τις αναπηρίες δεν έχουν καμία σχέση με την πάθηση του ατόμου που καλούνται να εξετάσουν.

Το θέμα αυτό συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής μετά από παράκλησή μου, αφού δέχτηκα σωρεία τηλεφωνημάτων από πολίτες αλλά και οργανώσεις αναπήρων που κλήθηκαν σε ιατροσυμβούλια ακόμα και εν μέσω πανδημίας χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Ευελπιστώ ότι μετά τη σημερινή συζήτηση θα βρεθεί τρόπος να αλλάξει ο αναχρονιστικός και εξευτελιστικός τρόπος με τον οποίον η Πολιτεία αντιμετωπίζει τα άτομα με μόνιμες αναπηρίες. Αν δεν δούμε σύντομα ενέργειες από το αρμόδιο υπουργείο, θα αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία για ριζική τροποποίηση της νομοθεσίας.  

Γραφείο Τύπου

2 Μαρτίου 2021

ροή ειδήσεων