«Τα πολλά ανοικτά μέτωπα του ΓεΣΥ και η κρίσιμη κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια»
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΔΡος ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Βαδίζουμε και επίσημα πλέον στη Β’ φάση του ΓεΣΥ που αφορά την παροχή ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών και οι προσδοκίες των φορολογούμενων πολιτών από το νεοσύστατο Σύστημα Υγείας είναι πολλές. Όποιος, ωστόσο, παρακολουθεί στενά τη σχετική επικαιρότητα δε μπορεί παρά να κατανοήσει, τουλάχιστον, γιατί εγείρονται σοβαρές ανησυχίες από διαφορετικές φωνές τόσο για τη λειτουργικότητα, όσο και για τη μακροημέρευση του εφαρμοζόμενου Συστήματος.

Η πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη σύμβαση του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια βρίθει στοιχείων για καταχρήσεις, αλόγιστες δαπάνες δημόσιου χρήματος και φαινόμενα μεροληπτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων νοσηλευτηρίων, ενώ στους γιατρούς που καταφέρονται εναντίον του ΟΚΥπΥ έρχονται να προστεθούν και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως οι νοσηλευτές, με τις πρόσφατες καταγγελίες τους περί απαξίωσης της επιστημονικής και επαγγελματικής τους ταυτότητας.

Αυτό δε που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση πέρα από τα όσα προαναφέρθηκαν και παρά τις τακτικές, καθησυχαστικές δηλώσεις δια στόματος κυρίως του Εκπροσώπου Τύπου του ΟΚΥπΥ, αλλά και του ίδιου του Υπουργού Υγείας, είναι η συστηματική – για να μην πω προκλητική – αβελτηρία με την οποία αντιμετωπίζει ο ΟΚΥπΥ τα συσσωρευόμενα προβλήματα, ιδίως σε ό, τι έχει να κάνει με τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Η περιλάλητη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η αναβάθμιση των υποδομών, της στελέχωσης και της οργάνωσής τους, δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί, υποσκάπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ικανότητα και την ετοιμότητά τους να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Άγνωστο παραμένει επίσης γιατί έχουν παραιτηθεί από τον Οργανισμό σε χρόνο-ρεκόρ, όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία διευθυντικά στελέχη, ενώ πέπλο μυστηρίου καλύπτει και τον στρατηγικό – επιχειρησιακό σχεδιασμό βάσει του οποίου λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις από τον ΟΚΥπΥ. Το ΔΗΚΟ μάλιστα κατακεραυνώθηκε πολλάκις όταν υποστήριξε την ανάγκη αναβάθμισης και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προτού εισχωρήσουμε στα βάθη της εφαρμογής ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το τελευταίο που επιθυμούσαμε ήταν να βγούμε σωστοί.

Η υψηλή επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι αδιαφιλονίκητη, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χρόνια και σύνθετα σπάνια νοσήματα, με τα οποία έχω ασχοληθεί προσωπικά επί σειρά ετών. Ο στόχος όλων πρέπει να είναι η διαφύλαξή τους ως κόρη οφθαλμού, αφού αποτελούν πανθομολογούμενα τη ναυαρχίδα του τομέα της Υγείας.

Για να μπορέσει όχι μόνο να ορθοποδήσει, αλλά και να ευημερεύσει αυτός ο κριτικής σημασίας πυλώνας του Συστήματος Υγείας, απαιτείται μια μάχιμη και σωστά στελεχωμένη υπηρεσία που θα ενεργεί βάσει ενός προσεκτικά καταρτισμένου στρατηγικού σχεδίου, με σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των διαφόρων φάσεων εξυγίανσης των νοσηλευτηρίων. Απαιτείται συνάμα η προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού υγείας, η σύσταση ενός Ανεξάρτητου Θεσμού για τον έλεγχο και την εποπτεία του τομέα της Υγείας, ώστε η διερεύνηση των προβλημάτων και παραπόνων των δικαιούχων και του προσωπικού των νοσηλευτηρίων να γίνεται μεθοδικά και αποτελεσματικά, και φυσικά η αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας με τη δημιουργία ενός Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που να συμπεριλαμβάνει το Κέντρο Αναφοράς Λοιμωδών Νοσημάτων, στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Τέτοια βήματα έπρεπε να έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη αφού η παρούσα κατάσταση καταδεικνύει την προχειρότητα των σχεδιασμών και των αποφάσεων. Ο χρόνος και τα χρήματα που έχουν διατεθεί δεν επιτρέπουν καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το ΓεΣΥ, αλλά δε δίνουμε λευκή επιταγή στην ανικανότητα και δε θα γίνουμε συνένοχοι στην αρνητικά εξελισσόμενη πορεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

*Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου

Ιολόγος BSC, MSc, PhD

Γραφείο Τύπου

23 Ιουλίου 2020

ροή ειδήσεων