Θετικές αναφορές για το Κυπριακό και την ΚΔ, στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, την οποία θέτει προ των βαρύτατων της ευθυνών για την απουσία προόδου
Ανακοινώσεις |

Ως Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις σημαντικές αναφορές που περιλαμβάνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα για τις αναφορές που εμπεριέχονται στο συνοδευτικό κείμενο επικοινωνίας.

Πρόκειται για θετικές για το Κυπριακό και την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημάνσεις οι οποίες θέτουν την Τουρκία προ των βαρύτατων ευθυνών της, ως προς την έλλειψη προόδου και τις συστηματικές παραβιάσεις και προκλητικές της ενέργειες.

Διακρίνουμε ως εξαιρετικά σημαντικά τα εξής σημεία:

  • Αναδεικνύεται η σημασία όπως η Τουρκία δεσμευτεί και συνεισφέρει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ.
  • Τίθεται η Τουρκία προ των βαρύτατων ευθυνών της για την στρατικοποίηση των κατεχομένων, τις επεκτατικές προκλήσεις στο Βαρώσι αλλά και στα επεισόδια στην Πύλα, ένα θέμα στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά ως επίσης και στη συναντίληψη που επετεύχθη μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
  • Εκτίθεται η Τουρκία για τη διολίσθηση από τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού και στο κείμενο γίνεται αναφορά στις τουρκικές απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών κάτι που όπως τονίζεται, είναι σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ.
  • Η Κομισιόν παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον των τουρκικών μεθοδεύσεων για αναγνώριση του ψευδοκράτους, μεθοδεύσεις που όπως τονίζει, πλήττουν σοβαρά τις προσπάθειες της δημιουργίας της κατάλληλης ατμόσφαιρας για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.
  • Σε σχέση με το μεταναστευτικό καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει τις σχετικές υποχρεώσεις της, στην βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οκτωβρίου 2021. Σημειώνεται  επίσης πως μετά την μεγάλη αύξηση των παράτυπων αφίξεων το 2022, κατά το πρώτο μισό του 2023 οι παράτυπες αφίξεις στην Κύπρο από την Τουρκία μειώθηκαν σε σχέση με το 2022, κατά 42% όσον αφορά τις αφίξεις στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής.
  • Καταγράφεται η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας η οποία υποστήριξε την Χαμάς, μια στάση που είναι αντίθετη με τη θέση της ΕΕ που έχει καταδικάσει απερίφραστα την τρομοκρατική οργάνωση και την εγκληματική δράση της.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές αναφορές, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής της κυβέρνησής του.

Γραφείο Τύπου
8 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων