Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Σε σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας συζητήθηκε το θέμα παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών(ΤΑΕΠ).

Δυστυχώς από πλευράς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ) παρουσιάστηκε μια ωραιοποιημένη κατάσταση λειτουργίας των ΤΑΕΠ, η οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αντίθετα ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών, κ. Ιωάννη Λεοντίου, παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση με αναφορά σε προβλήματα υποστελέχωσης τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπρόσθετα τονίστηκαν ελλείψεις υποδομών, εξοπλισμού ,αναλωσίμων – φαρμάκων και κλινών για την περίθαλψη των ασθενών. Ο κ. Λεοντίου επισήμανε, επίσης, ότι υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών που περίμεναν για 48 ώρες, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι παρόλο που υπήρχε πλάνο στο ΓΕΣΥ, ώστε να ενταχθούν και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών με σκοπό την αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ του Δημοσίου, εντούτοις μόνο ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα.

Περισσότερη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός εκ μέρους του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, ώστε να αντιμετωπισθεί το σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει, εδώ και δεκαετίες, το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα καλούμε τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ, έστω και καθυστερημένα, να προβούν σε άμεση αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης για εντοπισμό των ελλείψεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ και να παρουσιάσουν ένα ξεκάθαρο πλάνο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για την στρατηγική αναβάθμισης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Γραφείο Τύπου

23 Σεπτεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων