Το απύθμενο θράσος της Τουρκίας και των εγκάθετων της στα κατεχόμενα
Ανακοινώσεις |

Στη σκιά και του απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλαχαμίντ Χαν», η τουρκική συμπεριφορά, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την αποθράσυνση των «πειρατών της Μεσογείου».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μηνύματα πως ουδεμία πρόθεση έχει να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις του εντός της ελληνικής και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ εκτοξεύει ωμές απειλές ενώ ο εγκάθετος τους στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, μιλά για δήθεν δικαιώματα του ψευδοκράτους σε κάθε μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία επιμένει στην πολεμική ρητορική, στην επιθετική πρακτική και την επίδειξη ισχύος αποδεικνύοντας ότι αποτελεί τον κύριο υπαίτιο αποσταθεροποίησης και έντασης στην περιοχή. Αλλωστε η προκλητική, επιθετική και επεκτατική της συμπεριφορά, αποτελεί πάγια της τακτική.

Ποιο βαθμό έντασης και ποια τετελεσμένα, επιδιώκει ο Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως διασαφηνιστούν και από την πορεία που θα ακολουθήσει το νέο τουρκικό γεωτρύπανο.

Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτουν να αξιοποιηθούν με στόχο τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική.

Η κυπριακή ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Δυστυχώς, έχει φανεί για ακόμη μια φορά, ότι ο περιορισμός των Ευρωπαίων Εταίρων σε φραστικές καταδίκες της πειρατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας όσο έντονες και αν είναι, δεν είναι αρκετός για αποτρέψει τις τουρκικές επιδιώξεις. Η πολιτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Γραφείο Τύπου

9 Αυγούστου 2022

ροή ειδήσεων