Το Δημοκρατικό Κόμμα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, επαναφέρει τις προτάσεις του
Ανακοινώσεις |

Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μία ημέρα αφύπνισης ώστε η πολιτεία να εστιάσει στα δικαιώματα και τις δυνατότητες τους και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.   

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2018, περίπου το 28,7% του πληθυσμού της ΕΕ με αναπηρία (ηλικίας 16 ετών και άνω) βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 19,2% των ατόμων χωρίς περιορισμό. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι 34,1%, σε σύγκριση με το 20,4% για τον γενικό πληθυσμό. Απόδειξη, ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά ώστε τα άτομα με αναπηρία να εξέλθουν από την αβεβαιότητα, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διασφαλιστούν, αξιοπρεπής διαβίωση, ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και προσβασιμότητα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, επαναφέρει τις προτάσεις τους που βελτιώνουν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, προτάσεις που δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αφήσει αναξιοποίητες:

  • Δημιουργία θεσμού Επιτρόπου για την Αναπηρία για καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τα ΑμεΑ
  • Διεύρυνση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω του ΓεΣΥ, για καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών ΑμεΑ όλων των ηλικιών και αναπηριών, ειδικά στα θέματα αποκατάστασης που παρατηρούνται πολλές ελλείψεις.
  • Ανάπτυξη ευέλικτων μορφών απασχόλησης για ΑμεΑ, π.χ. αξιοποίηση της τεχνολογίας για εργασία από το σπίτι έστω και σε βάση μερικής απασχόλησης
  • Εφαρμογή συστήματος ρυμούλκησης οχημάτων για καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης σε πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης ΑμεΑ ή καταγγελίας (από τροχονόμους και αστυνομικούς) των παραβατών μόνο με φωτογραφία.
  • Επιδοματική πολιτική που θα καλύπτει το πραγματικό κόστος που δημιουργεί η αναπηρία στο άτομο και την οικογένεια για να αντισταθμίζει το βάρος της αναπηρίας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, το Δημοκρατικό Κόμμα στέλνει το μήνυμα, ότι το περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής, είναι δικαίωμα και όχι προϊόν φιλανθρωπίας, για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.

Γραφείο Τύπου  – 3 Δεκεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων