Το Δημοκρατικό Κόμμα θα ασκήσει εποικοδομητική πολιτική έναντι του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020, χωρίς να διστάσει να καταψηφίσει πολιτικές, με τις οποίες διαφωνεί
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑ

Παρουσιάστηκαν  σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών τα στοιχεία για τις προοπτικές της Οικονομίας, ενόψει της συζήτησης που αρχίζει για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Προϋπολογισμός για το 2019  φαίνεται να είναι σχεδόν ισοσκελισμένος και όπως φαίνεται από την παρουσίαση του Υπουργού, οι μελλοντικές εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι συγκρατημένα θετικές αλλά θετικές.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι ικανοποιητικός συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σχέση όμως με το 2018 και 2019 είναι μειωμένος. Για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στο 2,9% σε σχέση με το 3,2% το 2019.

Στα θετικά σημειώνουμε την έναρξη διαδικασίας για αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου το κόστος δανεισμού του είναι υψηλό.

Παραμένουν όμως  σοβαρά δομικά προβλήματα στην οικονομία όπως η Μεταρρύθμιση στην  Δημόσια Υπηρεσία, Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην Δημόσια Υγεία που αφορά το ΓΕΣΥ το οποίο βρίσκεται σε πορεία προς πλήρη εφαρμογή με τα πολλά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.

Θεωρούμε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια ιδιαίτερα στην μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Δυστυχώς είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Η έναρξη του ΓΕΣΥ έχει προσδώσει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία αλλά χρειάζεται συνεχή εποπτεία και διορθωτικές κινήσεις έτσι ώστε να μην εκτροχιαστούν οι προβλέψεις του κράτους.

Στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις και να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση. Πέραν του γεγονότος ότι οι πολίτες δεν απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες με τις υφιστάμενες δομές, το κράτος δαπανά υπέρογκα ποσά και καταβάλλει σημαντικές εγγυήσεις για να παραμείνει βιώσιμη η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με πολύ δυσκολία φαίνεται να διατηρούν τις δραστηριότητες τους, οι πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι αρκούντος βοηθητική όσον αφορά τα κίνητρα. Οι ξένες καταθέσεις έχουν μειωθεί δραματικά λόγω του μη φιλικού καταθετικού περιβάλλοντος.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, πιστεύουμε ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή λόγω της πρόσφατης χρεοκοπίας του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή, θα πρέπει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση ώστε να δώσει κίνητρα για προσέλκυση νέων αφίξεων.

Χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση και σε υποδομές αλλά και στην διευκόλυνση του κλάδου του τουρισμού ώστε να αντλήσουν εύκολη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε ότι αφορά τον Τραπεζικό Τομέα, παραμένει ανησυχητική η διαδικασία αναδιάρθρωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αδυνατούν να αιμοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Επιπρόσθετα  ένα  μεγάλος αριθμός  πολιτών,  είναι αποκλεισμένος από τραπεζικές χρηματοδοτήσεις λόγω των προβληματικών τους Δανείων. Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται μείωση στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια από 28 δις στα 10 δις, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα το ιδιωτικό χρέος.

Τα διαρθρωτικά προβλήματα που παρουσιάζουν ο τραπεζικός τομέας, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην χορήγηση νέων δανείων για οικιστικούς σκοπούς. Τα νέα ζευγάρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών για χορήγηση δανείων.  Η αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων με αποτέλεσμα, η μηνιαία καταβολή ενοικίου, να βρίσκεται σε μεγάλη αντιστοιχία σε σχέση με τα μηνιαία εισοδήματα.

Το Δημόσιο Χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω των εξελίξεων με την εξαγορά της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα. Το 2019 αναμένεται να φτάσει το 96% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε σχέση με το 106%  του ΑΕΠ που ήταν το 2018. Το γεγονός αυτό είναι αποτρεπτικός παράγοντας για περαιτέρω αύξηση των  δαπανών που θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία.

 Ως Δημοκρατικό Κόμμα, πιστεύουμε ότι υπάρχει  περιθώριο καλύτερης  κατανομής των κονδυλίων ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος των πρόσθετων δαπανών.

Κρίνουμε  θετικό το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται σε σταδιακή υποχώρηση, και αναμένεται να υποχωρήσει στο 6%. Υπάρχουν όμως δομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, και θα πρέπει να τύχουν επαναξιολόγησης σε σχέση με την Ανεργία. Η οικονομική κρίση του 2013 έχει οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των μισθών κυρίως στους νέους. Η αύξηση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, δεν οδήγησε και στην αντίστοιχη αύξηση των μισθών. Θα πρέπει να επαναξιολογηθούν οι όποιες συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, διότι τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται είναι υπαρκτά και αναμένεται να κορυφωθούν.

Ο επιμέρους Κοινοβουλευτικός Έλεγχος θα καθορίσει την τελική  μορφή του Προϋπολογισμού που κατέθεσε η Εκτελεστική Εξουσία.

Έχοντας επίγνωση των οικονομικών δεδομένων, το Δημοκρατικό Κόμμα θα ασκήσει εποικοδομητική  πολιτική και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα είναι ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο.  Ταυτόχρονα όμως δεν θα διστάσουμε να καταψηφίσουμε πολιτικές οι οποίες μας βρίσκουν αντίθετους .

Γραφείο Τύπου

29 Οκτωβρίου 2019

ροή ειδήσεων