Διεκδικούμε για την Κύπρο
στην Ευρώπη

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενημέρωση για το δείπνο, αλλά και εξηγήσεις για το θέμα της «στρατηγικής συμφωνίας»
17 Απρ 2018 Ανακοινώσεις

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΑΘΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενημέρωση επί της ουσίας των διαμειφθέντων της συνάντησης, που προηγήθηκε του δείπνου με τον Μουσταφά Ακκιντζί και ενημέρωση για το περιεχόμενο της συζήτησης στο δείπνο, καθώς η όποια αξιολόγηση, με βάση μόνο της δημόσιες δηλώσεις, θα είναι εκ των πραγμάτων ελλιπής.

Καταδικάζουμε την επανάληψη των αξιώσεων για το θέμα του φυσικού αερίου από τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος συνεχίζει την αδιάλλακτη και απαράδεκτη στάση της τουρκικής πλευράς και πυροδοτεί την οποιαδήποτε προοπτική για ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο.

Θεωρούμε ότι πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς μόνο με διαπραγματεύσεις θα επιλυθεί το κυπριακό.

Tο Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι διαφωνεί με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, του Σεπτεμβρίου του 2017.

Αυτό το πλαίσιο διαπραγμάτευσης,

πρώτον, οδηγεί σε μια ενδιάμεση συμφωνία («στρατηγική συμφωνία» όπως αποκαλείται) με σημαντικά εκκρεμούντα κενά και με όλους του κίνδυνους που περιλαμβάνει μια τέτοια αλλαγή της διαδικασίας, και

δεύτερον, περιλαμβάνει θέσεις που παραβιάζουν τις ομόφωνες αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου, όπως είναι για παράδειγμα η αποδοχή των τουρκικών εγγυήσεων με μόνη επιφύλαξη τη διατήρηση του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος των εγγυήτριων δυνάμεων.

Με μια τέτοια κακή λύση θα καταστήσει την Κύπρο τούρκικο προτεκτοράτο.

Ευελπιστούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να προβεί σε ενημέρωση αλλά και για ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό.

 

Γραφείο Τύπου
17 Απριλίου 2018

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media