Το ενδιαφέρον από χιλιάδες δανειολήπτες για την αναστολή των δανείων τους, αποδεικνύει πως το μέτρο ήταν και είναι σωστό. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικές σοφιστείες
Ανακοινώσεις |

Έχουν πλέον ξεκαθαρίσει πάρα πολλά πράγματα με το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών για την αναστολή των δανείων.

Το διάταγμα αποδεικνύει πως όλα όσα ακούστηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα από εκείνους που δεν ήθελαν να βοηθήσουν τους δανειολήπτες με την αναστολή των δανείων τους ήταν, είτε υπερβολές, είτε παραπλανητικά.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως,

•           Η αναστολή μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους τους δανειολήπτες και για στεγαστικά και για επιχειρηματικά δάνεια.

•           Με την αναστολή αναστέλλονται οι δόσεις και οι τόκοι.

•           Η αναστολή θα εφαρμόζεται αμέσως από την ημερομηνία ειδοποίησης που θα στείλει ο δανειολήπτης.

•           Η τράπεζα ΔΕΝ μπορεί να απορρίψει την ειδοποίηση αναστολής για οποιοδήποτε λόγο πλην ενός – ο δανειολήπτης να έχει πάνω από 30 μέρες καθυστερημένες δόσεις πριν την 29.2.20.

•           Τονίζουμε πως το ποσό της αναστολής ΔΕΝ θα καθίσταται αμέσως πληρωτέο με τη λήξη των 9 μηνών αλλά αυτό θα αναδιαθρώνεται αυτόματα στο υπόλοιπο δάνειο. 

•           Η τράπεζα ΔΕΝ δικαιούται να επιβάλει νέους όρους για να δεχτεί την αναστολή και ΔΕΝ απαιτείται καινούργια συμφωνία.

•           Η μόνη εκκρεμότητα που παραμένει είναι κατά πόσο θα επιβάλλεται για αυτούς τους 9 μήνες ανατοκισμός (τόκος επί τόκων).

Ως ΔΗΚΟ επιμένουμε πως ΔΕΝ πρέπει να γίνεται ανατοκισμός. Καλούμε την Κεντρική Τράπεζα, με σχετική εγκύκλιο, να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα και να απαγορεύσει τον ανατοκισμό.

Επιμένουμε πως η αναστολή των δόσεων είναι ένα σημαντικό μέτρο στήριξης για εκείνα τα νοικοκυριά και εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους γιατί μειώθηκαν τα εισοδήματα τους.

Με το μέτρο που ψηφίσαμε οι δανειολήπτες θα έχουν την απαραίτητη προστασία.

Τονίζουμε τέλος το εξής: 

Το ότι το μέτρο της αναστολής των δόσεων είναι σωστό, αυτό δεν θα το αποφασίσουν τα κόμματα, αλλά ο κόσμος.

Αν τις επόμενες μέρες υπάρξει ενδιαφέρον από χιλιάδες δανειολήπτες για την αναστολή των δανείων τους, αυτό αποδεικνύει πως το μέτρο ήταν και είναι σωστό.

Όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικές σοφιστείες από εκείνους που επιχειρούν, εν μέσω κρίσης, να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη αντί να δείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα που απαιτούν οι στιγμές για να βοηθήσουν στη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Τους αφήνουμε στην κρίση του κόσμου και ειδικά των δανειοληπτών που ανήμποροι να εργαστούν αγωνιούν για τις δόσεις τους.

Γραφείο Τύπου

31 Μαρτίου 2020

ροή ειδήσεων