Το Ευρωκοινοβούλιο σύσσωμο ζητά αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία. Το θέμα πλέον ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥ S&D, ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε συντριπτικά και ξεκάθαρα, καταδικάζοντας την Τουρκία για τις παρανομίες της στα Βαρώσια και την καλεί μεταξύ άλλων, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να σταματήσει την πολιτική του εποικισμού και να ανατρέψει όσα έκανε στην περιοχή των Βαρωσίων, παραδίνοντας την περιοχή στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ, όπως ζητούν και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιπλέον, στηρίξαμε και υπερψηφίσαμε τη θέση για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και το θέμα πλέον τίθεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι επικεφαλής των Κυβερνήσεων θα πρέπει να αποφασίσουν.

Παρόλο που το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ιδιαίτερα η Γερμανική Προεδρία, έχουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούν με την επιθυμία των ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκε μέσω των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία. Οτιδήποτε άλλο, φέρνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε διάσταση με την επιθυμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αξίες της ΕΕ. 

Το αποτέλεσμα του ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι άλλη μια απόδειξη πως όταν ενεργούμε συλλογικά και σε συνεργασία με ξένους Ευρωβουλευτές, πετυχαίνουμε καλύτερα τους στόχους μας υπέρ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου και επειδή το ζήτημα είναι καθοριστικό και πανεθνικό, τις τελευταίες μέρες έχω ήδη συμμετάσχει σε τρεις ενημερωτικές εκπομπές ξένων καναλιών, εξηγώντας την στάση του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στις παρανομίες της Τουρκίας και θέτοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώπιον των ευθυνών του, για την αντιμετώπιση συλλογικά του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού. Αυτή η ενημέρωση και άσκηση πίεσης μέσω ξένων καναλιών θα συνεχιστεί.»

Γραφείο Τύπου

27 Νοεμβρίου 2020

ροή ειδήσεων