Το Ευρωπαϊκό δίκαιο για τους καταχρηστικούς όρους τραπεζών
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΚΟ (S&D) Κώστα Μαυρίδη

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία καθιστά παράνομους τους καταχρηστικούς όρους σε συμβάσεις όπως δάνεια, τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο αρχές του 1997. Κύριος σκοπός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία υπερέχει οποιασδήποτε εγχώριας νομοθεσίας, ήταν εξαρχής η προστασία των αδύνατων καταναλωτών απέναντι σε όρους και πρακτικές που χρησιμοποιούνται εις βάρος τους από εταιρείες όπως οι τράπεζες.

Καθώς η ευρεία παράνομη χρήση τους συνεχιζόταν στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε το 2013 την παραβίαση της ευρωπαϊκής  νομοθεσίας για τους καταχρηστικούς όρους, ιδιαίτερα από τράπεζες και ενημέρωσε την Κυπριακή Κυβέρνηση ζητώντας τη λήψη επαρκών μέτρων γι εξάλειψη τους. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες υποδείξεις της Ευρ.  Επιτροπής μέχρι το 2019, χωρίς όμως αποτελεσματική συμμόρφωση, με την εκτεταμένη παρανομία να συνεχίζεται εν γνώσει της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Έτσι φτάσαμε στο 2021. Τις προάλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  απέστειλε αιτιολογημένη έκθεση ζητώντας ξανά την συμμόρφωση της Κυπριακής Κυβέρνησης στις υποχρεώσεις της για εξάλειψη της παρανομίας αναφορικά με τους καταχρηστικούς όρους και πρακτικές, δίνοντας προθεσμία δύο μηνών. Αυτό αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  επειδή αρνείται να συμμορφωθεί.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση εν γνώσει της για τόσα χρόνια, αρνείται να συμμορφωθεί και να διασφαλίσει θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της, όπως αυτό επιβάλλει η Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναλαμβάνουμε ξανά. Το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά αφορά την συγκάλυψη μιας τεράστιας παρανομίας εν γνώσει της Κυβέρνησης και των κυπριακών αρχών και με θύμα την κυπριακή κοινωνία.

Γραφείο Τύπου

5 Μαρτίου 2021

ροή ειδήσεων