Διεκδικούμε για την Κύπρο
στην Ευρώπη

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
27 Ιούλ 2016 Ανακοινώσεις

Το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο και δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες, που λογικά θα έπρεπε να προκληθούν στην πλευρά μας, από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας, ο οποίος τοποθετήθηκε σαφώς υπέρ της κατασκευής αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Δεν γνωρίζουμε τι είδους εξηγήσεις έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν έλαβε, πάντως αλλά τα κείμενα των δηλώσεων από τη συνάντηση των δύο ηγετών μάλλον δεν επεξήγησαν τίποτε.

Απλώς καταγράφηκε το προφανές, ότι δηλαδή μια επίλυση του Κυπριακού «θα διευκολύνει την υλοποίηση μελλοντικών έργων» τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν με βάσει το Διεθνές Δίκαιο. Το ίδιο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν δίνει δικαίωμα σε καμία χώρα να εμποδίσει από μόνη της την κατασκευή μιας ενεργειακής ή τηλεπικοινωνιακής υποδομής μέσω της ΑΟΖ της.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ως θρίαμβο το κοινό αυτό ανακοινωθέν, λέγοντας ότι το Ισραήλ αναγνώρισε και αποδέχθηκε τη θέση της Κύπρου για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, ως προϋπόθεση για την κατασκευή του τουρκο – ισραηλινού αγωγού.

Αυτό όμως δεν προκύπτει από πουθενά.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε δυστυχώς και το αδιέξοδο στο κρίσιμο ζητούμενο της μη-υπογραφής συμφωνίας συνεκμετάλλευσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, η απουσία της οποίας ενδέχεται να δημιουργήσει προσκόμματα στην επιτακτική ανάγκη εμπορικής αξιοποίησης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Για μία ακόμα φορά, η εξωτερικής πολιτική της κυβέρνησης αποδείχτηκε ανήμπορη να υπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Κύπρου.

Είναι απαραίτητη όσο ποτέ η ανάγκη αλλαγής πορείας στο Κυπριακό και αλλαγής στρατηγικής

 

Γραφείο Τύπου

27 Ιουλίου 2016

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media