«Το παζλ των αδυναμιών του ΓεΣΥ εν μέσω καλοκαιριού με κορωνοϊό»
07 Αυγ 2020 Ανακοινώσεις

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Αύγουστος. Ο μήνας των διακοπών και της καλοκαιρινής ραστώνης, επιφορτισμένος με την προσδοκία ότι πρέπει οπωσδήποτε να περάσουμε ξέγνοιαστες στιγμές και να χαλαρώσουμε από τα βάρη της καθημερινότητας. Αυτόν τον τόσο διαφορετικό Αύγουστο, που πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα έχουν ανατραπεί από τη συντριπτική επίδραση του κορωνοϊού, το καλύτερο «εμβόλιο» για την πανδημία είναι κάτι που έχουμε ήδη στα χέρια μας. Η ατομική ευθύνη. Οπλισμένοι με αυτήν σταματάμε τη μετάδοση του ιού και συντελούμε στη μετάδοση αξιοπρέπειας, σεβασμού και αλληλεγγύης.

Παρόλο που μετράμε τις δυνάμεις απέναντι σε έναν δύσκολο και απρόβλεπτο αντίπαλο, η ερευνητική προσπάθεια που διαδραματίζεται κατά του κορωνοϊού είναι πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια επιστημονικά χρονικά και οι εν εξελίξει μελέτες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, επιτρέποντάς μας να αισιοδοξούμε για την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου. Μέχρι τότε, ωστόσο, εναπόκειται σε εμάς να τηρούμε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, να φοράμε τις μάσκες μας με τον ενδεδειγμένο τρόπο και να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ωριμότητα με τη συμπεριφορά μας.

Σε ό, τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο της υγείας, θα ήθελα να επισημάνω και πάλι την πεποίθησή μου ότι τα προβλήματα του ΓεΣΥ είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση στις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, οι οποίες χρειάζεται να γίνουν εντεταμένες. Παρόλες τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουν η κάθε πολιτική δύναμη και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, η στήριξη όλων μας στη μεταρρύθμιση υπήρξε καθολική και ανενδοίαστη.

Αδυνατούμε, όμως, να συναινέσουμε στη διαρκή υποβάθμιση των διαπιστωμένων, σοβαρών αδυναμιών που παρατηρούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του Συστήματος Υγείας και έχουν να κάνουν είτε με το έλλειμμα διαφάνειας, την προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων και την απουσία ανεξάρτητου ελέγχου των υπηρεσιών, είτε με τους διορισμούς ανθρώπων χωρίς εμπειρογνωμοσύνη ή μάχιμη προϋπηρεσία στον τομέα της υγείας σε νευραλγικές θέσεις στον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ. Δε θα σταματήσω να επαναλαμβάνω, επίσης, την απόλυτη ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα οποία ασθμαίνουν υπό το βάρος των ελλείψεων, της κακοδιαχείρισης και της υποστελέχωσης πολλών τους τμημάτων, βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής και δράσεων που πρέπει να γνωστοποιηθούν σε όλους τους Κύπριους πολίτες.

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, από την άλλη, προσφέρουν τα δικά τους οφέλη στον ασθενή με προηγμένες τεχνολογίες και ιατρικές δραστηριότητες που δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή στα αντίστοιχα δημόσια και θα πρέπει και αυτά, μαζί με τη μερίδα εκείνη των ιδιωτών γιατρών που επέλεξαν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ, να διαφυλαχθούν από καταχρηστικές συμπεριφορές, όπως λ.χ. την ταυτόχρονη άσκηση ιδιωτικής ιατρικής από γιατρούς που έχουν ήδη ενταχθεί στο Σύστημα. Χρειάζεται συνάμα να προχωρήσουν οι κανονισμοί που αφορούν την ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, μιας εκ των κρισιμότερων πτυχών της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ασθενείς.

Από το παραπάνω παζλ των αδυναμιών του ΓεΣΥ δε μπορεί να παραληφθεί και το ζήτημα της διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, θέμα εγγενές της φιλοσοφίας του Συστήματος και παράλληλο με την ισότιμη πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι καταφανές ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι ασθενείς επί του παρόντος δεν ανταποκρίνεται ούτε στις απαιτήσεις των φορολογούμενων πολιτών, αλλά ούτε και στις πομπώδεις προκαταρτικές εξαγγελίες των ιθυνόντων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΔΗΚΟ συστήνει μεταξύ άλλων την άμεση θέσπιση ανεξάρτητου φορέα διασφάλισης, ελέγχου και βελτίωσης της ποιότητας της Υγείας για τον οποίο ετοιμάζει ήδη μια σχετική πρόταση προς υποβολή στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο. Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πρόοδο των παραπάνω θεμάτων, με στόχο να προβαίνουμε σε παραγωγικές εισηγήσεις που θα συμβάλουν στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη και εποικοδομητική εξομάλυνσή τους.

Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου

Ιολόγος BSC, MSc, PhD

Γραφείο Τύπου

7 Αυγούστου 2020

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media