ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΗΣ, ΟΠΩΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΥΣΗ»
WEB TV, Στήλη Προέδρου |

Πολύ εποικοδομητική, ουσιαστική και ειλικρινής ήταν η σημερινή συνάντηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Μετά από αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης και ανάλυση τόσο εσωτερικών πτυχών του κυπριακού, αλλά και της διεθνούς πτυχής του κυπριακού, τονίστηκε η ανάγκη για εξεύρεση λειτουργικής και εφαρμόσιμης λύσης χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και με διασφαλισμένη την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού τουρκικού στρατού.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας την καθιστά αναξιόπιστη όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που θα αναλάβει στο πλαίσιο ενδεχόμενης λύσης, γι’ αυτό και η λύση του κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει την αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού και να μην επιτρέπει καμιά παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο μετά τη λύση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση τις κρίσιμες αυτές στιγμές.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως όταν φτάσει η διαδικασία στο στάδιο της διεθνούς διάσκεψης, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι σε διεθνή διάσκεψη μπορούμε να πάμε μόνο, όταν τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού θα έχουν συμφωνηθεί.

Νικόλας Παπαδόπουλος και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πρέπει να κατευθύνονται προς την Τουρκία, καθώς είναι η Τουρκία που ευθύνεται, τόσο για την σημερινή κατάσταση στη Κύπρο, αλλά και για το αδιέξοδο του Μοντ Πελεράν.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των Ελληνοκυπρίων για την σταθερή στήριξη της Ελλάδος και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει μια θέση βασισμένη σε αρχές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αρχές όπως η κατάργηση των εγγυήσεων και η παραμονή τουρκικού στρατού μετά την λύση, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Γραφείο Τύπου

1 Δεκεμβρίου 2016

ροή ειδήσεων