Ανακοίνωση Δημοκρατικού Κόμματος για την ανάδειξη του Τουφάν Ερχιουμάν ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα
Ανακοινώσεις |

Θετικό το γεγονός ότι έχει απομακρυνθεί ο Ερσίν Τατάρ από την ηγεσία της τ/κ κοινότητας καθώς αποτελούσε τον κύριο εκφραστή της πολιτικής των δύο κρατών  στα κατεχόμενα.

Θα αναμένουμε τώρα να δούμε κατά πόσο ο κ. Τουφάν Ερχιουμάν και η Τουρκία είναι έτοιμοι για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ή εσφαλμένες εντυπώσεις σε σχέση με το ποιος καθορίζει την πολιτική της Τουρκίας στο κυπριακό.

Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Ερχιουρμάν δήλωσε, μετά την νίκη του, πως:

«…η εξωτερική πολιτική στα κατεχόμενα δεν θα καθορίζεται ποτέ χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία» και ότι «θεωρεί αποστολή του να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των τ/κ με την Τουρκία.»

Επομένως, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και να τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως αυτή που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα  στο κυπριακό είναι η  Άγκυρα και όχι η ηγεσία των τ/κ.

Εκεί πρέπει να απευθυνθούν όλες οι πρωτοβουλίες και πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Γραφείο Τύπου

20 Οκτωβρίου 2025

ροή ειδήσεων