ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ
Ανακοινώσεις |

Η διεύρυνση του χάσματος και η διάβρωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού που διαπιστώνει στο προσχέδιο της έκθεσης του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για τις καλές του υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχουν υπαίτιο και δεν είναι άλλος από την Τουρκία.

Στο προσχέδιο, διατηρείται, δυστυχώς η πολιτική των ίσων αποστάσεων κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα που επισυμβαίνουν στην Κύπρο, και το οποίο προκαλεί απογοήτευση, ανησυχία και προβληματισμό. Ταυτόχρονα δεν αντανακλά ούτε το περιεχόμενο της ίδιας της έκθεσης στην οποία, χωρίς να κατονομάζεται η τ/κ πλευρά,  επισημαίνεται ότι τα επεισόδια στην Πύλα αποτελούν παράδειγμα για το πώς τέτοια γεγονότα δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση.

Σε αντίθεση με τον κατοχικό ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες του έχει αναλάβει απέδειξε καλή διάθεση για διάλογο, κάτι το οποίο άλλωστε ο ίδιος ο Γκουτέρες θεωρεί ως «ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση δρόμου προς τα εμπρός».

Αυτή την πορεία είναι η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης που υπονομεύουν επιμένοντας στην απαράδεκτη και καταδικαστέα αξίωση τους για αλλαγή της βάσης συνομιλιών και λύσης δύο κρατών, παραβιάζοντας επανειλημμένως το στάτους κβο στην πράσινη γραμμή και προχωρώντας σε μονομερείς και παράνομες ενέργειες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Είναι γι’ αυτό που προκαλεί ανησυχία η απουσία σαφούς αναφοράς, τουλάχιστον με βάση τα όσα έχουν δημοσιευθεί, στη συμφωνημένη βάση λύσης εντός του προσχεδίου έκθεσης του ΓΓ καθώς κάτι τέτοιο, εκτιμούμε ότι αποθρασύνει την άλλη πλευρά και την οδηγεί ακόμη πιο μακριά από μια σωστή λύση.  

Γραφείο Τύπου

5 Ιανουαρίου 2024

ροή ειδήσεων