Ανεξήγητη η εμμονή της κυβέρνησης για την τριμερή συνάντηση και την πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, σε περιβάλλον τουρκικών προκλήσεων και απειλών και απραξίας της Λουτ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Η εμμονή της κυβέρνησης στην πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου και στη σύγκλιση νέας πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό, ενώ παρατηρείται στασιμότητα στη δραστηριότητα της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων, προκαλεί εξαιρετικά σοβαρή ανησυχία.

  • Μόλις δεκαοκτώ ημέρες πριν την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, δεν έχει διευθετηθεί συνάντηση της κ. Λουτ με την Τουρκία, λόγω της επί σκοπού κωλυσιεργίας της Τουρκίας.
  • Αξιωματούχοι πέριξ του Ερντογάν, θέτουν όρους, όπως η αποδοχή της λεγόμενης πολιτικής ισότητας, της εκ περιτροπής προεδρίας και της λεγόμενης αποτελεσματικής συμμετοχής, δηλαδή των τ/κ βέτο, πριν καν γίνει η τριμερής συνάντηση.

Επιπλέον:   

  • Η τουρκική παρανομία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται και εντείνεται.
  • Οι τουρκικές απειλές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει, ότι η οποιαδήποτε διαδικασία για το κυπριακό λάβει χώρα υπό τις πιο πάνω συνθήκες, θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις υπό τουρκικούς όρους, με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσταται αντικείμενο αφόρητων πιέσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Γραφείο Τύπου

7 Νοεμβρίου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media