ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΑΘΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Καταφανώς πιο συγκρατημένος από άλλες φορές ήταν ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως αυτό να οφείλεται στις ιδιαίτερα ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας ή ακόμη και στην κάθοδο του «Μπαρμπαρός».

Στα θετικά της ψεσινής διακαναλικής συνέντευξης σημειώνουμε τη δέσμευση του Προέδρου ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διεθνή διάσκεψη χωρίς την παρουσίαση χάρτη από την τούρκικη πλευρά. Αναμένουμε να δούμε αν ο Πρόεδρος θα τηρήσει τουλάχιστον αυτή του τη δέσμευση.

Επίσης σημειώνουμε τις σωστές αναφορές του σε ότι αφορά τη μη-παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων μετά τη λύση, τη διαγραφή του χρέους του ψευδοκράτους από την Τουρκία και την απαίτηση του για τη συμβολή της Τουρκίας στην πληρωμή αποζημιώσεων προς τους πρόσφυγες.

Θετική επίσης ήταν η ξεκάθαρη αναφορά του Νίκου Αναστασιάδη πως δεν αποδέχεται «ειδικό καθεστώς» για τη Μόρφου, η οποία πρέπει να επιστρέψει υπό ε/κ διοίκηση.

Όμως σε γενικές γραμμές η ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο λαό, μέσω της χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ήταν και πάλι γενικόλογη, αόριστη και σε κάποια σημεία παραπλανητική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με αοριστίες για ζωτικής σημασίας ζητήματα, όπως:

• Δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επικαλέστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στοιχεία που εντείνουν την ανησυχία για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, ενώ ακόμη και οι δικοί του σύμβουλοι επιμένουν ότι χωρίς ρητή αναφορά σε συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ΔΕΝ διασφαλίζεται η συνέχιση του Κράτους μας.

• Ο Πρόεδρος παραπλανεί για την αναλογία 4:1.
Με αυτά που ακούσαμε ψες εντείνονται οι ανησυχίες μας πως θα μείνουν όλοι οι έποικοι. Δεν θα φύγει κανένας.
Με έκπληξη ακούσαμε τον Ν. Αναστασιάδη να λέει ότι όσοι έχουν άδεια εργασίας και παραμονής από το κατοχικό καθεστώς θα παραμείνουν μετά τη λύση και θα τους ανανεώσουμε και τις άδειες! Το ίδιο θα γίνει και για τους ακαδημαϊκούς και φοιτητές των παράνομων πανεπιστημίων στα κατεχόμενα!
Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έποικους πέρα και πάνω από τις 220.000 που θα πάρουν υπηκοότητα.

Ως αποτέλεσμα εμείς θα είμαστε λιγότεροι από 820.000 (680.000 είναι οι ε/κ) και οι τούρκοι με τους τ/κ θα είναι πολύ περισσότεροι από 220.000.

• Το κόστος της λύσης παραμένει θολό.
Ουδέποτε έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις μελέτες που γίνονται για το κόστος της λύσης ούτε και έχει απάντηση για το πώς θα καλυφθεί το κόστος της λύσης.
Το να μας λέει ο Πρόεδρος «το ταμείο θα είναι έτοιμο» δεν μας γεμίζει με αισιοδοξία όταν δεν μας λέει παράλληλα και που θα βρει τα λεφτά. Θα μπούμε σε νέο μνημόνιο;
Ούτε και ισχύει ο ισχυρισμός πως οι Ε/κ δεν θα συντηρούν τους τ/κ. Ο ίδιος έχει αποδεχθεί πως μετά που οι Ε/κ θα χαρίσουν τις περιουσίες τους στους τ/κ και μετά που αυτές οι περιουσίας θα αυξηθούν σε αξία, οι Ε/κ θα καταβάλουν φόρους για να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο των τ/κ. Αυτό το έχει δηλώσει και ο κ. Ακκιντζί στη δική του διακαναλική συνέντευξη.
Επιπρόσθετα πρέπει να μας εξηγήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εναντίον ποιων θα κάνουν προσφυγές οι κύπριοι πολίτες για αποζημιώσεις στο ΕΔΑΔ: Εναντίον της Τουρκίας ή εναντίον μας; Θα πληρώσουν οι Ε/κ τις αποζημιώσεις της εισβολής;

Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την προσφιλή του επιλογή, να απενοχοποιεί την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι είμαστε «κοντά σε λύση», ενώ ακόμη ΔΕΝ έχουν συζητηθεί το Εδαφικό, η Ασφάλεια, οι Εγγυήσεις και ο Στρατός, όλα όσα δηλαδή έχει να δώσει η Τουρκία.

Τέλος, αναμέναμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ενόψει της νέας προκλητικής της πρόθεσης να παραβιάσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το «Μπαρμπαρός».

Αναμέναμε να ακούσουμε από τον Πρόεδρο του Κράτους μας να προειδοποιεί ξεκάθαρα πως θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις αν καταπλεύσει το «Μπαρμπαρός» μέσα στην ΑΟΖ μας.

Αντί τούτου ακούσαμε μισόλογα.

Γραφείο Τύπου
5 Νοεμβρίου 2016

ροή ειδήσεων