ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ανακοινώσεις |

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ασφάλεια, όπως δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες Σημερινή και Φιλελεύθερος, είναι απαράδεκτη.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους, πρόταση που προνοεί:

  • Παραμονή 10 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών μετά τη λύση, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, με την ελπίδα ότι αυτοί θα παραμείνουν παρατηρητές εντός των στρατοπέδων τους και ότι η Τουρκία κάποτε θα σεβαστεί την υποχρέωση της να αποσύρει αυτά τα στρατεύματα.
  • Δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που θα αμφισβητούν την ανεξαρτησία και κυριαρχία του κράτους μας.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη βρίσκεται σε κάθετη αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων για ασφάλεια μετά τη λύση.

Η πρόταση αυτή πρέπει να αποσυρθεί.

Αποδεικνύεται ότι η επιμονή του Δημοκρατικού Κόμματος, για εκ των προτέρων διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο, αναφορικά με τις προτάσεις που καταθέτει η πλευρά μας, είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Στόχος μας είναι να αποφευχθεί η κατάθεση τέτοιων προτάσεων, όπως η συγκεκριμένη για την ασφάλεια και η συμφωνία σε συγκλίσεις, που δεν θα μπορούν να γίνουν ποτέ αποδεκτές από τους Ελληνοκύπριους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι:

  • Επιβάλλεται να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, όλες οι προτάσεις ανά κεφάλαιο.
  • Θα μετέχουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, διεκδικητικά και παραγωγικά.
  • Οι κυβερνητικές προτάσεις για την εσωτερική διακυβέρνηση θα αξιολογούνται εντός της Βουλής, με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του λαού και δεν θα προηγείται διαβούλευση, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνείται την εκ των προτέρων διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις για το κυπριακό.

Γραφείο Τύπου – 17 Σεπτεμβρίου 2016

ροή ειδήσεων