Αποενοχοποίηση της Τουρκίας και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ψήφισμα για την UNFICYP
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΥΛΩΝΑ

Δυσάρεστη και αρνητική εξέλιξη συνιστά το περιεχόμενο του ψηφίσματος  του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Το Ψήφισμα δεν κάνει αναφορά σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παρανομία της Τουρκίας  στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτρέποντας την αποενοχοποίηση της.

Αντιθέτως, σε μία εξωφρενική παράγραφο, καλεί «τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας».

Ιδιαιτέρως επικίνδυνη είναι η προτροπή «για τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών». Με τον τρόπο αυτό το Ψήφισμα παραγνωρίζει μια βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, καθώς η Εθνική Φρουρά, ως θεσμός της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αναγκαστεί να πραγματοποιεί απευθείας επαφές, είτε με τον κατοχικό στρατό  χώρας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είτε με τις παράνομες, λεγόμενες «τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη, αποτελεί απόρροια της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε συναινέσει στην αναβάθμιση των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, σε βαθμό που να αντικαθιστούν τους θεσμούς  Κράτους.   

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, το Ψήφισμα   επιβεβαιώνει δυστυχώς τον εγκλωβισμό της Ε/κ πλευράς στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, τις λεγόμενες «συγκλίσεις» 2008-2012 και στο πλαίσιο Γκουτέρεζ. Τρία κείμενα που καταγράφουν τραγικές υποχωρήσεις της πλευράς μας.

Επειδή, τέλος, κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν επειδή αποτρέψαμε ακόμα χειρότερες αναφορές στο Ψήφισμα, είναι καλό να θυμούνται ότι ο περιορισμός της αποτυχίας, δεν συνιστά επιτυχία.

Γραφείο Τύπου

30 Ιανουαρίου 2020

ροή ειδήσεων