Χαιρετίζω και συγχαίρω την πρωτοβουλία της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δημοκρατικού Κόμματος και τον Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σταύρο Σταυρινίδη για το συντονισμό και διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας με θέμα την «Διαχείριση Απορριμμάτων: Προβλήματα, Προκλήσεις και Προοπτικές» και ευχαριστώ όλους όσοι δούλεψαν για την επιτυχία της.
Ευχαριστίες να δώσουμε στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Αντρέα Βύρα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Αντρέα Κιτρομηλίδη για τους χαιρετισμούς που θα απευθύνουν.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός ζωτικός και αναντικατάστατος, ένας θεσμός που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Κράτους μας. Οι δήμοι και οι κοινότητες προϋπήρχαν της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελούσαν για χρόνια, τη μοναδική διακυβέρνηση που γνώριζε ο λαός μας.
Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, αποκάλυψε και ανάδειξε τις αδυναμίες και τα κενά της τοπικής μας αυτοδιοίκησης. Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση πως δεν έχουμε τους Δήμους και τις κοινότητες που θα θέλαμε και που μας αξίζουν.
Κανένας πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να παραμείνει ως έχει. Ως εκ τούτου αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να συμβαδίζει με τα σημερινά δεδομένα και απαιτήσεις.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση το τελευταίο προσχέδιο του Νομοσχεδίου που είναι ήδη κατατεθειμένο στην Βουλή που αφορά τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα το αναλάβει ένας νέος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα δημιουργηθεί σε Επαρχιακό επίπεδο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διαχείριση νερού, αποχετευτικού και απορριμμάτων. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας αυτού του Οργανισμού και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ορθότερη και καλύτερη λειτουργία και διαχείριση των απορριμμάτων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και σχετίζεται βεβαίως με την κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα απασχολεί τις Τοπικές Αρχές οι οποίες έρχονται σε άμεση επαφή με τους κατοίκους. Πάνω από 630 κιλά αστικών αποβλήτων παράγονται ετησίως από κάθε Κύπριο πολίτη. Το 2017 το ένα τρίτο πήγε κατευθείαν στους χώρους υγειονομικής ταφής και η υπόλοιπη ποσότητα κατέληξε σε σκυβαλλότοπους.
Δυστυχώς, τα προβλήματα με την ανεξέλεγκτη διαχείριση απορριμμάτων συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο των υγειονομικών χώρων ταφής αποβλήτων στο Βατί και στον Κοτσιάτη από 28/02/2019 καθότι οι χώροι αυτοί εθεωρούντο ανεξέλεγκτοι. Άλλωστε, το κλείσιμο των εν λόγω χωματερών αποτελούσε υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, για τη διαχείριση των αποβλήτων. Το 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω μη συμμόρφωσης με τα κριτήρια και τους όρους που έθεταν για την σωστή λειτουργία και διαχείριση των αποβλήτων και της επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο. Σίγουρα, με το κλείσιμο των πιο πάνω χωματερών θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους περίοικους της περιοχής.
Η νέα πλέον στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων, με την πρόσφατη αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το 2018 απαιτεί μια πιο ισχυρή, ολοκληρωμένη και προσανατολισμένη προς το μέλλον πολιτική.
Κατά συνέπεια, ο στόχος για μείωση των αποβλήτων και τη σωστή επεξεργασία τους κρίνεται απαραίτητος έτσι ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.
Η ΕΕ στοχεύει στην πρόληψη των αποβλήτων και την όσο το δυνατό συχνότερη επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων. Ήδη από 01/07/2018 στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Κύπρου με Οδηγία της ΕΕ, η πλαστική σακούλα χρεώνεται προς 5 σεντ η μία. Αυτή η στρατηγική σίγουρα επέφερε και θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση της πλαστική σακούλας η οποία είναι επιβλαβής για το περιβάλλον.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς ως πολίτες πρέπει να αποκτήσουμε «πράσινη» συνείδηση για να έχουμε ένα καλύτερο και ποιοτικότερο περιβάλλον. Οι προκλήσεις είναι πολλές και γι’ αυτό είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας ένα ασφαλέστερο και ανθρώπινο περιβάλλον για τον τόπο μας.
Τελειώνοντας, στην σημερινή μας ημερίδα εύχομαι να έχουμε σήμερα μια ανοικτή και εποικοδομητική συζήτηση τόσο με την παρέμβαση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου όσο και με την ομιλία του αγαπητού φίλου Γιάννη Σγουρού, πρώην Περιφερειάρχη Αττικής που αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΔΗΚΟ να παρευρίσκεται σήμερα μαζί μας για να μας περιγράψει τις προσωπικές εμπειρίες που είχε κατά την θητεία του στην Περιφέρεια Αττικής σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετώπισε, τις προκλήσεις και προοπτικές που υπάρχουν από μια σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
Σας ευχαριστώ όλους που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Δημοκρατικού Κόμματος.
Γραφείο Τύπου
2 Μαρτίου 2019