Χρ. Ερωτοκρίτου: Η εθνική ασφάλεια μπορεί να εξισορροπηθεί με την ανάγκη για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ PEGA ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην κοινή συνεδρία της επιτροπής νομικών και της επιτροπής θεσμών με την επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων και παράνομων λογισμικών συστημάτων.

Είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε ενώπιον των ευρωβουλευτών τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος ότι η εθνική ασφάλεια μπορεί να εξισορροπηθεί με την ανάγκη για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας.

Αυτό είναι ένα ισοζύγιο το οποίο πρέπει να επιτευχθεί στο έδαφος της δικής μας χώρας. Ωστόσο παραμένουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα και στο δικό μας το μυαλό, τα οποία θέσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί της παρουσίας στην Κύπρου του μαύρου βαν με τον μετεωρολογικό εξοπλισμό, τη δράση του στο έδαφος της Δημοκρατίας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μέχρις ότου γίνουν οι σχετικές καταγγελίες. Εκείνο που δημιουργεί ερωτηματικά είναι αν έχουν εκδοθεί άδειες εξαγωγής από την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτά τα προϊόντα. Η εταιρεία δηλώνει ότι εξάγει τα προϊόντα από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία διαψεύδει και λέει ότι ούτε μία άδεια δεν έχει εκδοθεί.

Όντως υπάρχει περιθώριο και πλαίσιο για βελτίωση και ενίσχυση όλων των διαδικασιών που διέπουν τα θέματα αυτά, πλην όμως δεν μπορούμε εμείς να δεχθούμε ότι το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παντελώς ανεξέλεγκτο, ότι όλοι είμαστε διεφθαρμένοι, ότι όλοι είμαστε ανεξέλεγκτοι.

Αυτή, δυστυχώς είναι μια εικόνα η οποία μας μεταφέρθηκε από τα μέλη της επιτροπής PEGA, στην οποία εμείς ως ΔΗΚΟ, δηλώσαμε ότι δε συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση.

Υπήρξαν και υπάρχουν κενά, δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα στο μυαλό μας η παρουσία και η δράση του βαν, των υπευθύνων αυτής της εταιρείας και των σχέσεων τους που είχαν ή έχουν με σημαντικά πρόσωπα της κυπριακής πολιτικής σκηνής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στην ολότητά της καταδικαστέα και ότι στην Κύπρο στην ουσία δεν υπάρχει ούτε κράτος, ούτε πολιτεία, αλλά μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στην οποία ο καθένας κάνει ότι θέλει, ή κάνει κατ’ επιταγήν κάποιων άλλων ότι κάποιοι άλλοι θέλουν.

Ήταν κοινή διαπίστωση και των μελών των κυπριακών επιτροπών αλλά και των μελών της Ευρωβουλής ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί καθότι δεν μπορεί να εξαντληθεί μέσα στα πλαίσια μιας συνάντησης των εξήντα λεπτών και το προσχέδιο της επιτροπής PEGA, το οποίο θα ετοιμαστεί τις επόμενες μέρες θα αποσταλεί και στα μέλη της κυπριακής Βουλής για μελέτη και ενδεχομένως να χρειαστεί να έχουμε περισσότερες επαφές.

Γραφείο Τύπου – 2 Νοεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων